ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Ερντογάν ζήτησε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το δικαίωμα να στείλει «στρατεύματα σε ξένες χώρες»

Ο ίδιος θα καθορίσει τον προορισμό

Ο Ερντογάν ζήτησε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το δικαίωμα να στείλει «στρατεύματα σε ξένες χώρες»

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να ζητάει νομιμοποίηση απο την τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε σημείο και χρόνο που ο ίδιος θα ορίσει όπως αναφέρει το Nordic Monitor.

Ο Ερντογάν απέστειλε στο κοινοβούλιο πρόταση τη Δευτέρα (13/6) ζητώντας παράταση της ανάπτυξης στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες. Όπως και σε μια προεδρική πρόταση που είχε εγκριθεί προηγουμένως, ο αριθμός των στρατευμάτων που θα υπηρετήσουν και το πότε ή πού θα αναπτυχθούν επαφίεται πλήρως στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου Ερντογάν.

Η τελευταία προεδρική πρόταση, η οποία διαβάζεται σχεδόν λέξη προς λέξη όπως τα προηγούμενα το 2020 και το 2021, αναφέρει ότι «ο λεγόμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός, που δεν έχει θέση στη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία και είναι παράνομος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019, με στόχο να ανατρέψει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)

«Αυτές οι επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές δημιούργησαν ένα κατάλληλο περιβάλλον για τον ISIS [Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία], την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τις παράνομες ένοπλες ομάδες, την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, που απειλούν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης. Ως αποτέλεσμα, η GNA ζήτησε υποστήριξη από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2019».

Επισημαίνεται επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει εκπαίδευση και διαβούλευση στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για συνολική ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία που υπογράφηκε το 2019. Η πρόταση υποστηρίζει ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ή ολοκλήρωση της διαδικασίας πολιτικού διαλόγου.

Τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές που τίθενται σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξακολουθούν να υφίστανται στη Λιβύη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι εάν επαναληφθούν οι επιθέσεις κατά της νόμιμης κυβέρνησης, τα συμφέροντα της Τουρκίας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά.

Στην τελική παράγραφο, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας και να βοηθηθεί η άσκηση δυναμικής πολιτικής ώστε να αποφευχθεί η αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δεν μπορεί να διορθωθεί, προσθέτοντας ότι το εύρος των επιχειρήσεων, ο αριθμός των στρατευμάτων και ο χρόνος που θα αναπτυχθούν θα καθοριστούν από τον ίδιο.

Η χρήση της λέξης «χώρες» αντί για «Λιβύη» ως χώρα στην οποία θα σταλούν στρατεύματα επιτρέπει στον Ερντογάν να στείλει στρατεύματα σε όποιον προορισμό κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας.

Για παράδειγμα, ο Ερντογάν μπορεί να αναλάβει δράση εναντίον άλλης χώρας στο πλαίσιο της νέας πρότασης, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει παραβίαση στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Συνόρων Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκε το 2019.

Η θαλάσσια συμφωνία, η οποία είναι δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα, καθορίζει κοινή υφαλοκρηπίδα Τουρκίας-Λιβύης και αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

«Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είχε στρατιωτικοποιήσει ορισμένα νησιά στο Αιγαίο σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει και ότι δεν αστειεύεται.

Οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί τη δημιουργία ενός κύματος νεοεθνικισμού στο εσωτερικό και ότι μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη από τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα επίσης για τον σκοπό αυτό» αναφέρει το Nordic Monitor.

Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να μπει σύντομα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, καθώς το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και ο ακροδεξιός εταίρος του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έχουν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εξουσιοδοτήσει αρχικά την τουρκική κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη στις 2 Ιανουαρίου 2020 και παρέτεινε την πρόταση στις 2 Ιανουαρίου 2021.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) είχε προηγουμένως καταψηφίσει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ πρέπει να αναπτυχθεί στη Λιβύη και ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη. Το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης İYİ (Καλό) καταψήφισε επίσης, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή σε έναν αραβικό εμφύλιο πόλεμο, όπως στη Συρία, δεν θα ωφελούσε την Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ήταν επίσης κατά της πρότασης, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα γινόταν μέρος του πολέμου. Η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική επιτυχία της υποστηριζόμενης απο τον ΟΗΕ κυβέρνησης GNA, ενάντια στην αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, έναν απόστρατο στρατηγό που προσπαθούσε να καταλάβει την εξουσία στη Λιβύη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.