ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στα μέτρα της Τουρκίας ζητά ο Ε.Τατάρ

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, δεν είναι λογικό και πρακτικό η ελληνοκυπριακή πλευρά να αρνείται τη μεταφορά Ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

Συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στα μέτρα της Τουρκίας ζητά ο Ε.Τατάρ

Σε ενεργειακή συνεργασία ώστε να συνδεθεί η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω ψευδοκράτους και Τουρκίας κάλεσε απευθυνόμενος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Κατά τον Τατάρ, δεν είναι λογικό και πρακτικό η ελληνοκυπριακή πλευρά να αρνείται τη μεταφορά Ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, λέγοντας ότι οι παράμετροι του παιχνιδιού, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν πλέον αλλάξει και η φόρμουλα που θα διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή του ενεργειακού δυναμικού είναι η λύση δύο κρατών.

Υποστήριξε ότι το ναυτικό και το διεθνές δίκαιο αποτελούν τη βάση ώστε το ψευδοκράτος να πάρει το μερίδιό του από τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και δήλωσε ότι το ψευδοκράτος μαζί με την Τουρκία, «έχει δικαίωμα σε 462.000 τ. χλμ ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων, θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα δικαιώματα στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’».

Ο διάδρομος της Λιβύης, που τώρα έχει ανοίξει, αξιολογείται «μαζί με την τδβκ» (ψευδοκράτος), είπε, και θα δημιουργηθούν νέοι χάρτες και ισορροπίες που ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο σε κάποια έργα που προσπαθεί να προωθήσει η «νότια Κύπρος» (Κυπριακή Δημοκρατίας). Υποστήριξε δε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τη Μεσόγειο σαν «ελληνική λίμνη» και προσπαθεί να περιορίσει την Τουρκία. Είναι σημαντικό, συνέχισε, για την τουρκική πλευρά να θέσει αυτά τα ζητήματα σε ένα διαφορετικό δικαστήριο και να αναζητήσει τα δικαιώματά της.

Η Κύπρος, ανέφερε ο Ε. Τατάρ, βρίσκεται στην διασταύρωση του παγκόσμιου εμπορίου όπου τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να φτάσουν σε μεγάλα μεγέθη, Υποστήριξε ότι οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «παράνομες» γιατί, εφόσον στην Κύπρο υπάρχουν «δύο χωριστά κράτη», γι’ αυτές τις έρευνες και τις γεωτρήσεις η «νότια Κύπρος» χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας, που είναι εγγυήτρια δύναμη, και του ψευδοκράτους.

«Υπάρχει λοιπόν μια σύγκρουση. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η σύγκρουση. Αν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, όλα αυτά τα πλούτη θα μεταφερθούν μέσω Τουρκίας σε πολύ καλύτερη τιμή, με πολύ πιο αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο τρόπο… Αρνούμενοι να μεταφερθούν μέσω Τουρκίας, (οι Ελληνοκύπριοι) κάνουν την δουλειά πολύ πιο δύσκολη. Η Ελλάδα απέχει 1.000 χιλιόμετρα. Είναι πολύ πιο δαπανηρή και δύσκολη η μεταφορά ενέργειας μέσω σωλήνων σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά. Φυσικά, εάν βρεθεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η μεταφορά αυτού του πλούτου στις δυτικές αγορές μέσω Τουρκίας μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη και κάτι πιο ρεαλιστικό», συμπλήρωσε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η εληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε καν στην πρότασή του για συνεργασία σε έξι σημεία και πως η «σύνδεση με Ελλάδα, αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτή. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα χρηματοδοτηθεί το κόστος δισεκατομμυρίων. Τους καλώ για άλλη μια φορά. Ας συνεργαστούμε. Ας λύσουμε το ενεργειακό ζήτημα της Κύπρου με αυτήν την καλωδιακή σύνδεση μέσω Τουρκίας, δηλαδή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα μέχρι την ΕΕ» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «επί του παρόντος, η ηλεκτρική ενέργεια και στις δύο πλευρές γίνεται με καύση πετρελαίου. Ξέρουμε πόσο αρνητικά επηρεάζει αυτό το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Παρόλο που ο κόσμος και τα ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν θετικά αυτά που λέμε, η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν το εγκρίνει γιατί δεν αναγνωρίζει την ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος)», σημείωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί για την δίκαιη κατανομή των αποθεμάτων στη Μεσόγειο. «Η μορφή αυτής της λύσης είναι πλέον τα δύο κράτη, γιατί από εδώ και πέρα, όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα εγκρίνουμε μια λύση στην οποία η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειοψηφία σε ομοσπονδιακή βάση, και η Τουρκία θα αποκλειστεί εντελώς από την Ανατολική Μεσόγειο, επειδή οι ισορροπίες και οι παράμετροι του παιχνιδιού έχουν πλέον αλλάξει πραγματικά», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.