ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Τουρκία: Σήμερα αναμένεται το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Εθνοσυνέλευση

Η Ουγγαρία μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ

Τουρκία: Σήμερα αναμένεται το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Εθνοσυνέλευση

Η Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα αναμένεται να «ανάψει» σήμερα το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί η έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου του πρωτοκόλλου σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στα τέλη του περασμένου μήνα

Το παιχνίδι της Τουρκίας με το αίτημα της Σουηδίας

Την άνοιξη του 2022 η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν από κοινού αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και μολονότι η δεύτερη έγινε το 31ο μέλος της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2023, η Τουρκία αρνείτο πεισματικά να εγκρίνει το αίτημα της Στοκχόλμης προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των δυτικών της συμμάχων.

Αρχικά η Τουρκία αρνήθηκε να υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη προστάτευε μέλη του PKK, που η Άγκυρα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. Έκτοτε η Σουηδία ενέκρινε αντιτρομοκρατικό νόμο, που καθιστά παράνομη τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Πέραν τούτου η Σουηδία, μαζί με τον Καναδά, τη Φινλανδία και την Ολλανδία χαλάρωσαν μέτρα που περιόριζαν τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με εκείνη της πώλησης αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16 στη χώρα του. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει μεν την πώληση αυτή, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα έγκρισής της από το Κογκρέσο.

Μολαταύτα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, μετά τις διαβουλεύσεις του πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, είπε ότι η Άγκυρα πιθανώς θα ανάψει σύντομα το πράσινο φως στη Σουηδία, αφήνοντας έτσι την Ουγγαρία μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο της Στοκχόλμης να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Η Ουγγαρία μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ

Παρά την αναμενόμενη σήμερα έγκριση από την Τουρκία του αιτήματος της Σουηδίας, η Ουγγαρία συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, με την κυβέρνησή της να υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη τηρεί εδώ και χρόνια «ανοικτά εχθρική στάση» έναντι της Βουδαπέστης και να εκφράζει την οργή της για την κριτική από τη Σουηδία εις βάρος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για τη διάβρωση του κράτους δικαίου στη χώρα του, κάτι που ο τελευταίος αρνείται επίμονα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο προσωπάρχης του Όρμπαν, Γκεργκέλι Γκούλιας, έκανε λόγο την περασμένη εβδομάδα για έλλειψη «βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» από μέρους της Σουηδίας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ουγγαρία, που ίσως βοηθούσαν στην επικύρωση του αιτήματός της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.