ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Τουρκία: Το νέο επιτελείο του Ρ.Τ.Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού

Θα αυξηθεί στις 11.402 λίρες ή $483

Τουρκία: Το νέο επιτελείο του Ρ.Τ.Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Τουρκία αύξησε τον κατώτατο μισθό για δεύτερη φορά κατά 34%, αυξάνοντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις.

Με τη νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στις 11.402 λίρες ή $483, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Βεντάτ Ισικάν, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις από την Άγκυρα.

Η αύξηση θα ενεργοποιηθεί με την έναρξη του β’ εξαμήνου του 2023, δηλαδή την 1η Ιουλίου.

Η κίνηση αυτή θα αποκαταστήσει μέρος της αγοραστικής δύναμης μεταξύ των εργαζομένων, πάνω από το ένα τρίτο των οποίων κερδίζει τον κατώτατο μισθό. Αλλά θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, την ώρα που η κυβέρνηση δεσμεύεται να τον μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμόρφωσε το οικονομικό του επιτελείο μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, επιστρατεύοντας πρόσωπα που έχουν εμπειρία στην Wall Street, εν μέσω υποσχέσεων να περιορίσει την αύξηση των τιμών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε ότι θα υιοθετήσει «ορθόδοξες» πολιτικές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η κεντρική τράπεζα, υπό τον νέο διοικητή Χαφίζε Γκάγιε Ερκάν, αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 20% από το τρέχον 8,50%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας ανέρχεται σήμερα στο 39,6%, ενώ πέρυσι κορυφώθηκε στο 85,5%.

Η πληθωριστική κρίση που πλήττει την Τουρκία την τελευταία διετία έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, με την ανορθόδοξη προσέγγιση του Τούρκου προέδρου, που έχει ουσιαστικά επιβάλει στην κεντρική τράπεζα να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό, οδηγώντας τη λίρα σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.