ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Επίσκεψη Ν.Δένδια στο Κάιρο: Το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος δεν θα κάνει έρευνες στο Οικόπεδο 18

Επίσκεψη Ν.Δένδια στο Κάιρο: Το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος δεν θα κάνει έρευνες στο Οικόπεδο 18

Με μια «υπόσχεση» στις αποσκευές του που απέσπασε από τους Αιγυπτίους, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ, ότι αναχώρησε από το Κάιρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Nίκος Δένδιας μετά την συνάντησή που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με αυτή, το θέμα που έχει προκαλέσει τριβή, δηλαδή αυτό της αλλαγής συντεταγμένων του οικοπέδου 18 της αιγυπτιακής ΑΟΖ (φωτό) θα λυθεί «εντός των επομένως ημερών».

Με τις τώρα πληροφορίες η Αίγυπτος υποσχέθηκε να αλλάξει τις συντεταγμένες του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου 18 στην Ανατολική Μεσόγειο, που ικανοποιούσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καθώς με τις συντεταγμένες αυτές δεν αναγνωρίζει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο, κάτι που αποκλείεται να γίνει καθώς το Κάιρο δεν αναγνωρίζει ούτε καν μερική επήρεια του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο) σε ότι αφορά την ΑΟΖ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει ακόμα αναρτηθεί ο χάρτης της νέας προκήρυξης στο υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, όμως από τις επαφές που έγιναν την Δευτέρα στο Κάιρο, παρουσία νομικών αλλά και εμπειρογνωμόνων, η ελληνική πλευρά έλαβε την διαβεβαίωση πως η τροποποίηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με την σχετική ανάρτηση στο αρμόδιο υπουργείο.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έσπευσε να χαρακτηρίσει το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα «καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά» και πως «η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Το βράδυ της Δευτέρας, τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μετά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είχαμε, όπως είπε ο κ. Υπουργός προηγουμένως, μια ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα. Για το Συμβούλιο των Υπουργών της 22ας Μαρτίου και την ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει και τα θέματα της Τουρκίας. Είχαμε συζήτηση για την επερχόμενη πενταμερή και το πώς θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση. Είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση για τη συνεργασία μας, η οποία είναι στενότατη, διαρκής και ειλικρινής.

Θα μου επιτρέψεις Νίκο εδώ, να πω δυο πράγματα για τη σημερινή μου επίσκεψη στο Κάιρο, όπου δεν έκανα δηλώσεις.

Είχα και τη χαρά πριν έρθω σήμερα στη Λάρνακα να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ.Shameh Shoukry στο Κάιρο και να συζητήσουμε για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στην στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Al Sisi.

Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου είχε πρόσφατα δημοσιεύσει προκήρυξη για διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τρία οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από τα οικόπεδα αυτά, τα πρώτα δύο (από δυτικά προς τα ανατολικά, EGY-MED-W11 και EGY-MED-W17 αντιστοίχως) εφάπτονταν πλήρως με την ελληνοαιγυπτιακή γραμμή οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Ελλάδος – Αιγύπτου, η οποία υπεγράφη από τον κ. Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο.

Το τρίτο (και ανατολικότερο) οικόπεδο (EGY-MED-W18) όμως, εκτεινόταν πέραν του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και του 28ου μεσημβρινού, εφαπτόμενο με τη γραμμή εκείνη που έχει καταθέσει η Άγκυρα στα Ηνωμένα Έθνη ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό είχε δυσαρεστήσει την Αθήνα, η οποία διαμαρτυρήθηκε με βάση και τις προβλέψεις της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για διαβούλευση σχετικά με κινήσεις πέραν του 28ου μεσημβρινού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.