Ιαπωνία: Κηρύχθηκε η χώρα σε έκτακτη ανάγκη – Η επίδραση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ιαπωνία: Κηρύχθηκε η χώρα σε έκτακτη ανάγκη – Η επίδραση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ιαπωνία γνωστοποίησε σήμερα ότι αναμένεται η χώρα να βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να περιορίσει την μετάδοση του κορωνοϊού.

Η κατάσταση στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία, με περίπου 550.000 κρούσματα και λιγότερους από 10.000 θανάτους, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες, αν και δεν είναι τόσο καλή σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ασίας. Επίσης δεν έχει επιβάλει κανένα σκληρό lockdown.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν για λίγο τον Μάρτιο, αλλά έκτοτε έχουν αυξηθεί πάνω από πέντε φορές για να υπερβούν τις 5.000 την Τετάρτη (22/4). Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποίησαν ότι μια νέα παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε νωρίτερα στη Βρετανία, εξαπλώνεται ταχέως μεταξύ των νεότερων ατόμων σε γραφεία και αίθουσες διδασκαλίας, προκαλώντας πιο σοβαρές περιπτώσεις, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία και διαταράσσοντας την τακτική ιατρική περίθαλψη.

Σε ποιες περιοχές έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η τελευταία κατάσταση έκτακτης ανάγκης καλύπτει το Τόκιο και τις δυτικές μητροπόλεις της Οζάκα, του Κιότο και του Χόγκο, όπου φιλοξενούνται περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιαπωνίας των 126 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο περιορισμός των 17 ημερών αρχίζει την Κυριακή και θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, λίγο μετά το τέλος των διακοπών της «χρυσής εβδομάδας» της Ιαπωνίας.

Το τέλος του νέου περιορισμού, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στην Ιαπωνία, στα μέσα Μαΐου, οδήγησε σε κριτική ότι η κυβέρνηση θέτει το Ολυμπιακό πρόγραμμα πάνω από την υγεία των ανθρώπων.

Τι αλλάζει

Θα κλείσουν πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα, μπαρ και εστιατόρια που σερβίρουν αλκοόλ, καθώς και θέατρα και μουσεία. Τα εστιατόρια που δεν σερβίρουν αλκοόλ και οι δημόσιες συγκοινωνίες καλούνται να… κατεβάζουν ρολά νωρίς.

Τα παντοπωλεία και τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά τα πανεπιστήμια καλούνται να επιστρέψουν στα διαδικτυακά μαθήματα. Η τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι παρόμοια με την πρώτη πριν από ένα χρόνο και πιο δύσκολη από τη δεύτερη του Ιανουαρίου.

Πλέον ζητείται από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους, να εργάζονται από το σπίτι και να διατηρούν τη μάσκα και άλλα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, παραμένουν μη υποχρεωτικά αιτήματα. Οι ειδικοί ανησυχούν εάν τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, καθώς πολλοί άνθρωποι κουράζονται όλο και περισσότερο από τους περιορισμούς και γίνονται λιγότερο συνεργάσιμοι, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό τα τρέχοντα αιτήματα κοινωνικής απόστασης στο Τόκιο, την Οζάκα και σε άλλες περιοχές από τις αρχές του μήνα.

Πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιδρά στους Ολυμπιακούς

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Τόκιο και η κυβέρνηση έχουν επαναλάβει την αποφασιστικότητά τους να πραγματοποιήσουν το διάστημα 23 Ιουλίου-8 Αυγούστου τους Αγώνες, τη στιγμή που η πλειοψηφία του κοινού υποστηρίζει την ακύρωση ή την περαιτέρω αναβολή τους.

Η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε την αναδρομολόγηση της Λαμπαδηδρομίας, μετά την έναρξη της 25ης Μαρτίου στη Φουκουσίμα. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την απόφαση της ΔΟΕ για τη διεξαγωγή των Αγώνων και ότι η χώρα θα κάνει ό, τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των αθλητών.

Ο εμβολιασμός στην Ιαπωνία

Η εκστρατεία εμβολιασμού της Ιαπωνίας υστερεί και έχει περιορισμένο εφοδιασμό στα εισαγόμενα εμβόλια, ενώ οι προσπάθειες της να αναπτύξει δικά της βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Οι εμβολιασμοί άρχισαν στα μέσα Φεβρουαρίου και κάλυψαν μόνο το 1% του ιαπωνικού λαού. Η ταχεία άνοδος των νέων ασθενών στα νοσοκομεία έχει προκαλέσει ανησυχία για περαιτέρω έλλειψη προσωπικού και επιβράδυνση των εμβολιασμών.

Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους, ή θα ακυρωθούν στο χειρότερο σενάριο. Επίσης, οι διοργανωτές ανέβαλαν την απόφαση για την παρουσία θεατών ή όχι έως τον Ιούνιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.