Το γκολ στη λήξη του ματς που πανηγύρισε μόνο… ο σκόρερ του (βίντεο)

Κανένας δεν χάρηκε

Το γκολ στη λήξη του ματς που πανηγύρισε μόνο… ο σκόρερ του (βίντεο)

Το 1998 η Βενέτσια ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου Μοασίρ Μπαστός ή αλλιώς Τούτα. Αν δεν υπήρχε το παιχνίδι της 2ας Ιανουαρίου κόντρα στην Μπάρι το 1999, μάλλον ο συγκεκριμένος παίκτης θα λέγαμε ότι πέρασε και δεν ακούμπησε από την πόλη των καναλιών.

Μαζί του, δανεικός από την Ίντερ ήταν ο γνωστός στα μέρη μας Αλβάρο Ρεκόμπα, αλλά και ο Φίλιππο Μανιέρο. Ο Τούτα λοιπόν δεν ήταν πρώτη επιλογή. Και δεν έκατσε πολύ στην Βενετία. Και αιτία ήταν ένα γκολ στο φινάλε ενός αγώνα που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Ναι, μην σας κάνει εντύπωση.

Όταν η Βενέτσια και η Μπάρι βρέθηκαν αντιμέτωπες, το πρωτάθλημα είχε ακόμα δρόμο. Και οι δυο βρίσκονταν στην μέση της βαθμολογίας. Επρόκειτο για ένα αδιάφορο ματς, αν δεν ήσουν φίλαθλος των δυο ομάδων.

Το σκορ ήταν 1-1. Ο προπονητής της Βενέτσια, Βάλτερ Νοβελίνο, πέρασε αλλαγή τον Τούτα. Ο Μανιέρο όμως τον πλησίασε αμέσως και του ψιθύρισε «Μη βάλεις γκολ, πρέπει να λήξει 1-1». Και μάλιστα παραλίγο να βγει αληθινή η επιθυμία του Μανιέρο. Στο 90ο λεπτό όμως κάποιος εκτέλεσε φάουλ, ο Τούτα πετάχτηκε και σκόραρε κάνοντας το 2-1. Όλοι πάγωσαν. Ο Τούτα πανηγύριζε μόνος του. Οι συμπαίκτες του τα είχαν χαμένα, ενώ οι παίκτες της Μπάρι χειροκρότησαν με ξεκάθαρα ειρωνικό τρόπο.

Ο Τούτα δεν έχει πάρει χαμπάρι. Μόλις μπαίνει στα αποδυτήρια τα πράγματα έγιναν χειρότερα γιατί είδε όλους του τους συμπαίκτες έξαλλους. Η εικόνα τους όμως δεν προκάλεσε μόνο την απορία του Τούτα. Όταν τα πνεύματα ηρεμούν, οι υποψίες όλο και φουντώνουν. Ο Μανιέρο προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντας πως δεν του είπε ότι το σκορ πρέπει να λήξει 1-1, αλλά το ότι δεν πρέπει να φάνε γκολ και πως το 1-1 ήταν καλό αποτέλεσμα (όχι καλύτερο από το 2-1 Μανιέρο).

Η ομοσπονδία ξεκίνησε έρευνα, που όμως τελείωσε πρόωρα. Αιτία γι’ αυτό στάθηκε η κατάθεση του Τούτα, που ήταν για γέλια. Δήλωσε άγνοια της ιταλικής γλώσσας, ενώ απαντούσε μονολεκτικά και η κατάθεση μετατράπηκε σε reality. Η ιστορική εφημερίδα Corierre della Serra, έγραψε χαρακτηριστικά ότι «η έρευνα διήρκεσε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται κανείς για να πει τη λέξη Τούτα».

Οι πάντες είχαν καταλάβει τη συμφωνία των παικτών για «Χ». Αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις. Η έρευνα έκλεισε άμεσα. Όπως και άμεσα αποχώρησε ο Τούτα από την Ιταλία, επιστρέφοντας στη χώρα του από την οποία δεν ξαναέφυγε παρα μόνο για δυο σεζόν όταν και αγωνίστηκε στη Νότια Κορέα, πραγματοποιώντας σπουδαίες χρονιές, ειδικά την τριετία 2004-2007 με τη φανέλα της Φλουμινένσε. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό όνειρο είχε τελειώσει άδοξα, μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Μ

Χρόνια μετά είχε δηλώσει το προφανές. «Το παιχνίδι ήταν στημένο. Θυμάμαι τα πάντα, ειδικά αυτά που έγιναν μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Μετά το 1-0, όλοι σταμάτησαν να παίζουν. Κοίταξα έναν άλλο συμπαίκτη μου Βραζιλιάνο στον πάγκο και με κοιτούσε με την ίδια απορία. Είδα έναν συμπαίκτη μου να τραβάει τα μαλλιά του και μετά να κάνει πως πανηγυρίζει. Έχω παίξει ποδόσφαιρο σε όλες τις κατηγορίες. Ήταν η μοναδική φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο. Ντροπή και ειδικά έλλειψη σεβασμού προς τους οπαδούς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άσχετο. Στα 38 του ο Τούτα πέρασε 30 ημέρες στη φυλακή, γιατί συνελήφθη πριν τον αγώνα επειδή δεν είχε πληρώσει διατροφή στη γυναίκα του. Δεν του πήγαινε αυτουνού του παιδιού με τίποτα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.