ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μ.Κωσταράκος και Ε.Αποστολάκης: Ο στρατηγός και ο ναύαρχος που βγάζουν την στολή και ρίχνονται στην πολιτική

Μ.Κωσταράκος και Ε.Αποστολάκης: Ο στρατηγός και ο ναύαρχος που βγάζουν την στολή και ρίχνονται στην πολιτική

Οι Ενοπλες Δυνάμεις, όσο και αν στην Μεταπολίτευση έχουν απωλέσει τον παραδοσιακά κρίσιμο πολιτικό ρόλο που έπαιζαν μέχρι το 1967 (στα έτη 1967-1974 έπαιξαν τον «απόλυτο» πολιτικό ρόλο), εν τούτοις δεν έπαυσαν ποτέ να είναι πολύτιμη δεξαμενή στελεχών για το σύνολο των κοινοβουλευτικών ή και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, ακόμα και της αριστεράς εσχάτως (Τόσκας, Ταφύλλης κλπ.).

Αυτή την στιγμή δύο ανώτατοι εν ενεργεία αξιωματικοί ετοιμάζονται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις: Ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο προκάτοχός του στην στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Ο τελευταίος με σαφή πολιτικό προσανατολισμό, πλέον, προς την πλευρά της ΝΔ: Παρά το γεγονός ότι ανήλθε στη εξουσία ως «προϊόν» του φανταστικού πραξικοπήματος του Γ.Α.Παπανδρέου στις 31/10/2011, οπότε αποστρατεύθηκαν ως εν δυνάμει «πραξικοπηματίες» από τον απίθανο υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Μπεγλίτη (κατόπιν εντολής του Γ.Α.Π. φυσικά) ολόκληρη η ηγεσία των ΕΔ (Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος (Ι) Ι.Γιάγκος, Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Φ.Φράγκος, Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ.Ελευσινιώτης και Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δ.Κλόκοζας), εν τούτοις ο Μ.Κωσταράκος επιβίωσε και επί ΝΔ.

Εγινε ο μακροβιότερος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με θητεία επί κανονικών υπουργών Αμυνας Π.Μπεγλίτη, Δ.Αβραμόπουλο, Π.Παναγιωτόπουλο και πάλι Δ.Αβραμόπουλο και υπηρεσιακών (μεταξύ των οποίων ο Φ.Φράγκος).

Ο λόγος: Εχει υψηλές διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, αλλά και μεγάλη ευελιξία. Οι φίλοι του λένε ότι είναι «Μεγάλο στρατιωτικό μυαλό».

Αλλά έχει και άριστη σχέση με τα «βαθιά» κέντρα των ΗΠΑ, αλλά κυρίως της Γερμανίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ο μόνος Ελληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που παραβρέθηκε σε μνημόσυνο των πεσόντων Γερμανών αξιωματικών επί… Κατοχής, προκαλώντας αντιδράσεις για την επιλογή του αυτή.

Επίσης έχει και «πολιτική σκέψη». Απαραίτητη προϋπόθεση για έναν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Ούτε είναι και τυχαία η επιλογή του ως «Αρχιστράτηγος της ΕΕ». Αρχιστράτηγος, χωρίς Στρατό φυσικά, αλλά του επέτρεψε να διατηρήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις του με το «βαθύ» κατεστημένο των Βρυξελλων.

Τώρα επιστρέφει συστρατευόμενος με τη ΝΔ, με ομιλία του, μάλιστα στο συνέδριο του κόμματος.

Ποια θέση θα αναλάβει μετεκλογικά; Είτε εκλεγεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είτε ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, έχει «κλειδωμένη» μια θέση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πιθανότατα ως αναπληρωτής υπουργός.

Για την θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, άριστες πηγές του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, αναφέρουν ότι έχει «κλείσει» η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά. Είτε είναι αυτοδύναμη η ΝΔ, είτε όχι.

Αυτό θα είναι, εκτός απροόπτου, το σχήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας: Υπουργός η Φ.Γεννηματά και αναπληρωτής υπουργός ο Μ.Κωσταράκος.

Από εκεί και πέρα έχουμε το νυν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ε.Αποστολάκη. Εξ ίσου υψηλών προσόντων: Πιο «μάχιμος» από τον Μ.Κωσταράκο, πιο κοντά στις ΗΠΑ, παρά στην Γερμανία, επίσης πολύ οργανωτικός, έχει την στόφα του «ηγέτη».

Η καλοκαιρινή περιπέτεια της υγείας του, δείχνει να αποτελεί παρελθόν και ο ίδιος ποτέ δεν απέκλεισε ότι τον ενδιαφέρει η πολιτική καριέρα.

Αν αποστρατευθεί πριν τις εκλογές μπορεί να τον δούμε υφυπουργό ή και…υπουργό σε περίπτωση που «αποχαιρετίσει» ο Π.Καμμένος.

Και αυτός, όπως και ο Κωσταράκος, έχει ΠΑΣΟΚικές ρίζες, αυτός ως υπασπιστής του Γ.Παπαντωνίου.

Εχει άριστη σχέση και υποστήριξη από το «κρητικό λόμπι» που ούτως ή άλλως πάντα είχε λόγο στο Πολεμικό Ναυτικό και είναι ο άνθρωπος που θα ήθελες να τον έχεις συμπολεμιστή, αλλά και να τον συμβουλεύεσαι. Δεν κουκουλώνει καταστάσεις, αλλά ξέρει να ελίσσεται.

Ο Ε.Αποστολάκης και επί ΝΔ έχει τύχη. Το «κρητικό λόμπι» άλλωστε, είναι «υπεράνω όλων»

Αυτοί οι δύο ανώτατοι εν ενεργεί αξιωματικοί, θα μας απασχολήσουν πολύ μελλοντικά. Υπάρχει κι ένας τρίτος, απόστρατος στρατηγός, ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Φ.Φράγκος, αλλά αυτός είναι μια ξεχωριστή περίπτωση…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ολοι, σε σχέση με τα πολλά, πάρα πολλά, «σούργελα» σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ κλπ., που έγιναν ή θα γίνουν βουλευτές και υπουργοί, είναι όχι απλώς καλύτεροι, αλλά «έτη φωτός» ανώτεροι….

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.