Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημειώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αφορμή τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η τουρκική πλευρά επιχείρησε να υπερασπιστεί τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, με την Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπο, Αγλαΐα Μπαλτά, να απαντά σε υψηλούς τόνους, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε το μνημόνιο παράνομο και αυθαίρετο, παρουσιάζοντας μάλιστα χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος υποστήριξε ότι η συμφωνία του 2019 παραμένει σε ισχύ και υπερασπίστηκε το δικαίωμα Τουρκίας και Λιβύης να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες.
«Ένας χάρτης μπορεί να απεικονίζει έναν ισχυρισμό, αλλά δεν μπορεί να τον κρίνει νομικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας παράλληλα την πλήρη επήρεια των ελληνικών νησιών στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Από την πλευρά της, η Αγλαΐα Μπαλτά απάντησε κατηγορηματικά, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
«Είναι άκυρο και ανυπόστατο. Κατά συνέπεια, δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών και τη γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η φράση της: «Η γεωγραφία δεν μπορεί να αναδιαμορφωθεί. Δεν είναι σύνθημα», με την Ελληνίδα διπλωμάτη να υπογραμμίζει ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες που θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας τρίτης χώρας.
Η τουρκική πλευρά επανήλθε ζητώντας ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών, ενώ επανέφερε και την πρόταση για Διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν σαφής. Η Αγλαΐα Μπαλτά επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως αυτές πρέπει να στηρίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ωστόσο, ο ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα», κατέληξε.
\

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.