Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία: Όλα όσα συζητήθηκαν

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία: Όλα όσα συζητήθηκαν

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συζήτησε με υψηλούς αξιωματούχους της χώρας. Το παρασκήνιο των επαφών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Τι ειπώθηκε για τις επενδύσεις.

Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και κυρίως η προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στη χώρα μας ήταν το βασικό αντικείμενο των εποικοδομητικών συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα κ. Βιατσεσλάβ Βoλοντίν, το μεσημέρι είχε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε συνάντηση με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω χώρα, στην οποία διερεύνησε τις δυνατότητες στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εξωστρεφείς δραστηριότητες στη μεγάλη αυτή χώρα.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους ήταν η σημασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και μεταξύ άλλων στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και φυσικά τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δέχεται ετησίως 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες ενώ στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μιλώντας στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. “Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια” όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, “είναι να καταστεί τα επόμενα χρόνια η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Στόχος μας” πρόσθεσε “είναι να προσελκύσουμε 150 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια” καθώς “η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον”.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της ειλικρίνειας. Άλλωστε, θεμέλιο των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη παρέμβαση στα εσωτερικά των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία , στα Βαλκάνια και σε ανατολική Μεσόγειο.

Στη Μόσχα συζητήθηκε και η συμφωνία των Πρεσπών με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το γεγονός ότι αναγνωρίζεται “μακεδονική” ταυτότητα και “μακεδονική” γλώσσα στη γειτονική μας χώρα. Τέλος διαπιστώθηκε συμφωνία στην ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.