ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη – Έγκλημα καταγγέλλει η σύζυγός του (upd)

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη – Έγκλημα καταγγέλλει η σύζυγός του (upd)

Εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους στο δυστύχημα του Σήφη Βαλυράκη επικαλείται η γυναίκα του εκλιπόντος πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, γνωστή ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη.

Η κ. Βαλυράκη, επικαλείται στοιχεία και μαρτυρίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο σύζυγός της δεν λιποθύμησε και έπεσε από το φουσκωτό του σκάφος.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, που έχει την ευθύνη για το Λιμενικό Σώμα, η κυρία Βαλυράκη αναφέρει ότι «οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, αν όχι βεβαία την εκδοχή της ανθρωποκτονίας».

Τα επαγγελματικά σκάφη, σημειώνει η κυρία Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, στην περιοχή είναι πολύ λίγα και πολύ λιγότερα αυτά που βρίσκονταν στη θάλασσα κατά τον χρόνο του συμβάντος.

Στην επιστολή της καταλήγει: «Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη».

Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Γιώργος Σπύρου μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό κατήγγειλε ως υπαίτιο του δυστυχήματος έναν καπετάνιο επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.

Όπως υποστήριξε, το αλιευτικό αυτό πλησίασε πολύ κοντά στο φουσκωτό του πρώην υπουργού. Μάλιστα ο καπετάνιος του σκάφους φέρεται να μάλωσε με τον Σήφη Βαλυράκη, καθώς του ζητούσε να μην ψαρέψει στην περιοχή (σ.σ. ο πολιτικός είχε μεταβεί στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού για ψαροντούφεκο).

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας μάλιστα επικαλέστηκε μάρτυρα που παρακολούθησε τη σκηνή από απόσταση 500 μέτρων.

«Ο καπετάνιος του αλιευτικού μετά τον καβγά, άρχισε να κάνει κυκλικές κινήσεις γύρω από το φουσκωτό του Βαλυράκη με αποτέλεσμα από τον κυματισμό που προκλήθηκε, να πέσει στη θάλασσα ο πρώην υπουργός. Είναι απίθανο να χτυπήθηκε από την προπέλα του ίδιου του του φουσκωτού, αλλά το χτύπημα στο κεφάλι προκλήθηκε από την προπέλα του αλιευτικού» όπως αναφέρει ο δικηγόρος.

Καλεί μάλιστα τον καπετάνιο να προσέλθει αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη και να πει τα πραγματικά περιστατικά «λυτρώνοντας την οικογένεια Βαλυράκη από το μαρτύριό της» όπως είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μαρτυρίες που τοποθετούν τουλάχιστον δύο επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη κοντά στο φουσκωτό του πρώην υπουργού, ενώ κατά τις ίδιες μαρτυρίες υπήρξε παρενόχληση του σκάφους.

«Σε δύο μέρες η ΕΛ.ΑΣ. στην πόρτα του ψαρά»

«Είναι σίγουρο πως ο Σήφης έπεσε στη θάλασσα από τις επιθετικές κινήσεις που έκανε το αλιευτικό σκάφος που εμπλέκεται. Η Ερέτρια είναι μικρή, δεν είναι πολλοί οι επαγγελματίες ψαράδες και, όπως σας είπα, στα 500 μέτρα υπήρχε μάρτυρας που είδε τη λογομαχία. Εκτιμώ πως η Αστυνομία σε δύο μέρες το πολύ θα έχει βρεθεί στην πόρτα του εμπλεκόμενου στο επεισόδιο. Προφανώς, ο επαγγελματίας, ο οποίος έκανε αυτούς τους κύκλους μάλλον δεν αντιλήφθηκε την πτώση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ηθελημένα τον χτύπησε. Βλέποντας όμως το σκάφος του Σήφη να κινείται χωρίς επιβάτη είναι βέβαιο ότι κατάλαβε ότι προκάλεσε ένα ατύχημα. Ότι υπήρχε άνθρωπος στην θάλασσα. Και προφανώς θα είδε και τον Σήφη σε άσχημη κατάσταση αιμόφυρτο».

Όσο για τον αυτόπτη μάρτυρα, ο δικηγόρος λέει πως το άτομο αυτό, βλέποντας το συμβάν δεν μπόρεσε να υποθέσει εξαρχής ότι υπήρξε δυστύχημα.

«Είδε το σκάφος του Σήφη να φεύγει προς μια κατεύθυνση και το άλλο προς άλλη κατεύθυνση και υπέθεσε ότι έληξε το συμβάν. Μόλις είδε το βράδυ τις ειδήσεις κατάλαβε τι έχει γίνει και έσπευσε να καταθέσει. Ξέρει τα χαρακτηριστικά του σκάφους. Είναι ένα αλιευτικό μέσου μήκους περίπου 8 μέτρα. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ο δράστης και τον καλώ να προσέλθει αυτόβουλα να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει τέλος στο μαρτύριο της οικογένειας».

Δικογραφία, για την οποία έχει οριστεί πραγματογνώμονας από το λιμενικό σώμα, προκειμένου να διερευνηθούν εξονυχιστικά οι συνθήκες του θανάτου του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, σχηματίζεται από την τοπική λιμενική αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές θα πάρουν επίσης γενετικό υλικό από την προπέλα του σκάφους του πρώην υπουργού, προκειμένου να δουν αν ο Σήφης Βαλυράκης χτυπήθηκε από αυτή ή από κάποια άλλη, άλλου σκάφους.

Στη δικογραφία υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μαρτυρία ενός ατόμου που αναφέρει ότι ο Σήφης Βαλυράκης άρχισε να διαπληκτίζεται με κάποιους που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος κατά τις 12.00 το μεσημέρι.

Η σύζυγός του είχε πει στο Λιμενικό ότι ο σύζυγός της είχε φύγει από το σπίτι τους περίπου στις 13.30 με 14.00 το μεσημέρι. Στο σκάφος του πρώην υπουργού βρέθηκαν τα δύο ψαροντούφεκα, γεγονός που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο πως ο Σήφης Βαλυράκης βρίσκονταν πάνω στη βάρκα και ήταν εν κινήσει όταν κάποια απότομη κίνηση τον έριξε στη θάλασσα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Εξάλλου το ειδικό κλειδί που δένεται πάνω στο χέρι του χειριστή δεν βρίσκονταν στο χέρι του αλλά ήταν πάνω στη μηχανή και πιο συγκεκριμένα πάνω στο διακόπτη. Πρόκειται για το λεγόμενο quick stop που είναι το σχοινί που δένει ο χειριστής στο χέρι του ώστε αν πέσει στη θάλασσα, να τραβηχτεί και να σβήσει η μηχανή.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη επήλθε από τις βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από «θλων και τέμνον» όργανο, αλλά μέλλει να αποδειχθεί αν πρόκειται για την προπέλα του δικού του σκάφους ή άλλου.

Η οικογένεια ανέβαλε την κηδεία του Σήφη Βαλυράκη που επρόκειτο να γίνει αύριο το μεσημέρι στο κοιμητήριο του Παπάγου.

Το πόρισμα του ιατροδικαστή

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε δει το φως της δημοσιότητας η ιατροδικαστική έκθεση του Νίκου Καλογριά σχετικά με την αιτία θανάτου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη.

Οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν η αιτία του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη το βράδυ της Κυριακής, ενώ ο ιατροδικαστής εντόπισε και κακώσεις στην πλάγια αριστερή του λαιμού, οι οποίες είναι πιθανό να προκλήθηκαν από την προπέλα του σκάφους.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας αναφέρει επίσης στο πόρισμά του ότι συνεπακόλουθο ήταν ο πνιγμός, ενώ δεν διαπίστωσε να είχε υποστεί νωρίτερα έμφραγμα.

Όπως όλα δείχνουν, ίσως από κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο να έπεσε στο νερό και η προπέλα να του προκάλεσε κακώσεις στο κεφάλι και στο λαιμό.

Μετά τα νέα δεδομένα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη νεκροψία – νεκροτομή. Μάλιστα η οικογένεια του αείμνηστου πολιτικού όρισε και από την πλευρά της ειδικό πραγματογνώμονα ο οποίος θα γίνεται γνώστης κάθε περιεχομένου των επιστημονικών κι όχι μόνο στοιχείων που προκύπτουν από τις έρευνες.

Την ίδια ώρα τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν γενετικό υλικό αλλά αποτυπώματα που εντοπίστηκαν στο σκάφος του Σήφη Βαλυράκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.