Σοκ από τις δηλώσεις Π.Ρήγα για «ΑΟΖ Αιγαίου»: Την παραίτηση του ΑΝΥΕΘΑ ζητούν Δ.Καμμένος & Ν.Νικολόπουλος

Σοκ από τις δηλώσεις Π.Ρήγα για «ΑΟΖ Αιγαίου»: Την παραίτηση του ΑΝΥΕΘΑ ζητούν Δ.Καμμένος & Ν.Νικολόπουλος

Την παραίτηση του ΑΝΥΕΘΑ Π.Ρήγα για τις πρωτοφανείς δηλώσεις του με τις οποίες εξέφρασε την επιθυμία «να τα βρούμε με την σύμμαχο Τουρκία για την ΑΟΖ του Αιγαίου» ζητούν ο βουλευτής και πρόεδρος της Δύναμης Ελληνισμού Δ.Καμμένος και ο βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ν.Νικολόπουλος.

Τις πρωτοφανείς αυτές θέσεις ο ΑΝΥΕΘΑ τις εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο»

Συγκεκριμένα είπε:

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα το ασκήσουμε. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι για τη διαμόρφωση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο απαιτείται συνεννόηση των δυο κρατών (σ.σ.: ψέμα. Αν ήταν έτσι η Κύπρος δεν θα ανακήρυσσε ποτέ ΑΟΖ. Αρα ούτε κατά λάθος δεν πρόκειται να ανακηρύξουν ΑΟΖ). Αρα εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε με βάση τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο, πρόκειται για θέμα το οποίο έχει προχωρήσει, αλλά εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και στο Αιγαίο για να αποδώσει τον πλούτο που διαθέτει (σ.σ. πρώτη φορά παραδέχεται επίσημα κυβερνητικό στέλεχος της νυν κυβέρνησης ότι το Αιγαίο «κρύβει πλούτο». Επειτα, ουδέποτε υπήρξε θέμα «υφαλοκρηπίδας» στο Ιόνιο)».

Και στο τέλος ρίχνει την «βόμβα»: «Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο. Συζητήσεις γίνονται, αλλά η Τουρκία ακολουθεί τη γνωστή της τακτική και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει ένα αποτέλεσμα τέτοιας μορφής».

Το ζήτημα είναι ότι «με τη σύμμαχο Τουρκία» ΔΕΝ υπάρχει θέμα ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Το μοναδικό θέμα που αναγνωρίζει η Ελλάδα επίσημα από το 1973 ότι υπάρχει ως διαφορά με τη Τουρκία, είναι το θέμα υφαλοκρηπίδας.

Τώρα, πολύ πονηρά θέτουν και θέμα ΑΟΖ Αιγαίου οι κυβερνητικοί.

Αλλά και γεωγραφικά, ΑΟΖ, δεν υπάρχει σε τόσο στενή θάλασσα, όπως αυτή του Αιγαίου. Υπάρχουν Εθνικά Χωρικά Υδατα στα 6 μίλια, διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα, βασικά στο βόρειο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και μέχρι εκεί.

Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας μιλά για «ΑΟΖ στο Αιγαίο».

Δηλαδή αναφέρεται στην ανοικτή θάλασσα του νοτιοανατολικού Αιγαίο και στο σύμπλεγμα της Μεγίστης; Αρα αναγνωρίζει ότι εκεί «μπορούν να τα βρουν με τη Τουρκία»;

Δηλαδή, πώς; Να αναγνωρίσουμε ότι έχει ΑΟΖ η Τουρκία, στην Μεγίστη, όπως διακηρύσσει η Αγκυρα, «σβήνοντας» το νησιωτικό σύμπλεγμα από τον χάρτη και εκχωρώντας την θαλάσσια έκταση από την Κρήτη μέχρι τη Κύπρο στην Αγκυρα;

Τώρα οι δύο βουλευτές με σημερινές τους δηλώσεις ζητούν την άμεση παραίτηση του ΑΝΥΕΘΑ Π.Ρήγα και ζητούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα για το αν έχει συμφωνήσει με την Τουρκία για διαμοιρασμό της ΑΟΖ που συνιστά το σύμπλεγμα της Μεγίστης

Η δήλωση του Δ.Καμμένου με ανάρτησή του στο Facebook

Μετά την δήλωση «Μακάρι να τα βρίσκαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στην ΑΟΖ του… Αιγαίου»!
του αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Αμυνας κ Παν. Ρήγα, η ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ζητούμε την παραίτησή του εντός της ημέρας.

Εκτός εάν Υπουργειο Αμυνας και Μαξίμου έχουν συμφωνήσει να μοιράσουν το Αιγαίο πέλαγος με τους Τούρκους.

Είναι Εθνικοί μειοδότες;»

Αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση και η Δύναμη Ελληνισμού:

«Άμεση παραίτηση του Αν. Υπουργού Άμυνας κ. Ρήγα

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται ακόμη στην θέση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ρήγας, ύστερα από την πιο επικίνδυνη εθνικά δήλωση της μεταπολίτευσης. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο». Όσοι κάνουν λόγο για συμμαχία με την Τουρκία και μάλιστα θεωρούν ότι θα ήταν «ευχής έργον» είναι δωσίλογοι κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας; Έχει τεθεί πλέον υπό συζήτηση η εθνική μας θέση για την ΑΟΖ σε συζήτηση με τους Τούρκους;Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση πλέον αναγνωρίζουν δικαιώματα σχετικά με την ΑΟΖ στην Τουρκία; Είναι άκρως επικίνδυνοι. Μετά την Μακεδονία θα παραδώσουν και το Αιγαίο Πέλαγος. Παραιτηθείτε άμεσα.

Σε ανάλογη δήώση-φωτιά προχώρησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος για τις δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα περί «ΑΟΖ του Αιγαίου»:

«Οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα εκφεύγουν «σε βαθμό κακουργήματος» της εθνικής πολιτικής γραμμής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα.

Εκφράζει την επιθυμία να υπάρξει διαπραγμάτευση και διαμοιρασμός της «ΑΟΖ του Αιγαίου» με την Τουρκία.

Πώς είναι δυνατόν να ανακινεί ένα ανύπαρκτο θέμα από τη στιγμή που το Αιγαίο λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης, στερείται ΑΟΖ. Προφανώς εννοεί το τμήμα του νοτιοανατολικού Αιγαίου μεταξύ Ρόδου και της νήσου Στρογγύλης.

Αυτό επιζητεί και η Τουρκία. Να μας καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εκχωρήσουμε την ΑΟΖ που συνιστά το σύμπλεγμα των νήσων της Μεγίστης.

Άρα κρίνοντας από τις δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ, η κυβέρνηση δέχεται το τουρκικό αίτημα και εκχωρεί την ΑΟΖ.

Εντός της ημέρας καταθέτουμε σχετική ερώτηση και καλούμε τον πρωθυπουργό και τον προϊστάμενο του ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένο στη Βουλή να μας πουν τι έχουν συμφωνήσει για την «ΑΟΖ του Αιγαίου» με την Τουρκία και πως εξηγούν τις δηλώσεις του Π.Ρήγα.».

Ακολουθεί και η ερώτηση του Δ.Καμμένου

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον κ.Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών.

ΘΕΜΑ:Οι άκρως επικίνδυνες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Ρήγα.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Documento» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, επιδεικνύοντας άγνοια επικίνδυνη για την θέση που κατέχει. Προδίδει ενδεχομένως με τα όσα δηλώνει πρόθεση για νέα κυβερνητική συμφωνία με τη Τουρκία, αυτή την φορά για την ελληνική ΑΟΖ. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο.Συζητήσεις γίνονται, αλλά η Τουρκία ακολουθεί τη γνωστή της τακτική και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει ένα αποτέλεσμα τέτοιας μορφής».
Το μοναδικό θέμα που αναγνωρίζει η Ελλάδα επίσημα από το 1973 ότι υπάρχει ως διαφορά με τη Τουρκία, είναι το θέμα υφαλοκρηπίδας.Αλλά και γεωγραφικά, ΑΟΖ, δεν υπάρχει σε τόσο στενή θάλασσα, όπως αυτή του Αιγαίου. Υπάρχουν Εθνικά Χωρικά Ύδατα στα 6 μίλια, διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα, στο βόρειο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για «ΑΟΖ στο Αιγαίο». Αναφέρεται δηλαδή στην ανοικτή θάλασσα του νοτιοανατολικού Αιγαίο και στο σύμπλεγμα της Μεγίστης; Επομένως αναγνωρίζει ότι εκεί «μπορούν να τα βρουν με τη Τουρκία»;Το ζήτημα είναι ότι «με τη σύμμαχο Τουρκία» δεν υπάρχει θέμα ΑΟΖ στο Αιγαίο.Να αναγνωρίσουμε δηλαδή τσε αυτό το στάδιο ότι έχει ΑΟΖ η Τουρκία, στην Μεγίστη, όπως διακηρύσσει η Άγκυρα, εξαλείφοντας το νησιωτικό σύμπλεγμα από τον χάρτη και εκχωρώντας την θαλάσσια έκταση από την Κρήτη μέχρι τη Κύπρο στην Άγκυρα;Τίθεται πλέον το εύλογο ερώτημα, αν δημιουργείται και ζήτημα με την ΑΟΖ από τους Κυβερνητικούς Εταίρους.
Συνεπεία τωνανωτέρωερωτάσθε:
• Πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται ακόμη στην θέση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ρήγας, ύστερα από την πιο επικίνδυνη εθνικά δήλωση της μεταπολίτευσης;
• Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Στηρίζετε τις δηλώσεις αυτές;
• Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Εξωτερικών την θέση του κ. Ρήγα και ότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις σχετικά με την ΑΟΖ με την Τουρκία;
• Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει παράνομα δικαίωμα επί της ΑΟΖ στο Αιγαίο στην Τουρκία;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Κ. Καμμένος
ΑνεξάρτητοςΒουλευτής Β’ Πειραιώς

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/gkouriotis/status/1064471873860308992

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.