Οι ΑΝΕΛ δεν κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές: Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε την «εξαέρωσή» τους & το πολιτικό τους τέλος

Οι ΑΝΕΛ δεν κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές: Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε την «εξαέρωσή» τους & το πολιτικό τους τέλος

Την απόφαση να μην συμμετάσχουν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου οι ΑΝΕΛ, έλαβε ο Π.Καμμένος επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του pronews.gr

Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, 0,80% (45 000 ψήφοι), ήταν πολύ απογοητευτικό. Παρά την προφορική αλλά οχι πρακτική αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολίτες δεν εκτίμησαν την στάση του Πάνου Καμμένου να έχει συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να τον έχει στηρίξει επί της ουσίας ως το «παρά πέντε».

Για τους πολίτες οι ΑΝΕΛ θεωρούνται συνυπεύθυνοι για ότι συνέβη με την Συμφωνία των Πρεσπών και ότι η αντίδραση στο τέλος του Ιανουαρίου όχι μόνο ήρθε πολύ αργά αλλά θεωρήθηκε άνευ ουσίας (που ήταν) και ότι έγινε για το θεαθήναι.

Πάντως η τελική απόφαση θα παρθεί την Δευτέρα που μας έρχεται όταν θα συνεδριάσει το κομματικό όργανο των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκειμένου να καταλήξει στην τελική απόφαση για το εάν ή όχι οι ΑΝΕΛ θα συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Ακόμα στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι ναι μεν είναι πιο πιθανό να μην κατέβουν στις εθνικές εκλογές αλλά τότε θα αποφιστεί οριστικά.

Οι ΑΝΕΛ που στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2015 είχαν συγκεντρώσει το αξιοσέβαστο ποσοστό του 3,46% και είχαν προσελκύσει 198 000 ψηφοφόρους, βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως την περασμένη Κυριακή.

Ηταν πεπεισμένοι ότι οι Ελληνες θα δώσουν στο κόμμα μια ακόμη ευκαιρία και μάλιστα είχαν εντείνει την κριτική τους απέναντι στον πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, οι ελπίδες έμειναν μετέωρες και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές κάνει απαγορευτική κάθε συνέχιση της προσπάθειας: με συλλογική απόφαση στα ηγετικά κλιμάκια οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός εκλογών στις 7 Μαίου.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα απογίνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς, (προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων). Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη βουλή.

Xθες το pronews.gr ενημέρωσε για την αλλαγή του πολτικού σκηνικού που έφεραν οι ευρωεκλογές «εξαερώνοντας» πολλά μικρά κόμματα που δεν είχαν καταλάβει την αλλαγή των καιρών…

Οι ευρωεκλογές απετέλεσαν «ταφόπλακα» για σωρεία μικρών κομμάτων τα οποία όχι μόνο απέτυχαν στους εκλογικούς τους στόχους όχι μόνο να εκλέξουν ευρωβουλευτή (έτσι κι αλλιώς δύσκολο) αλλά και να έχουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό που να επιτρέπει σε μελλοντικές εκλογικές προσδοκίες.

Δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές είναι η χαρά των μικρών κομμάτων λόγω της χαλαρής ψήφου, γίνεται κατανοητό ότι στις εθνικές εκλογές δεν μπορούν να περιμένουν πολλά πράγματα και η έλλειψη πόρων και ελπίδων θα τα αναγκάσει να «κατεβάσουν ρολά»

Έτσι Ποτάμι, Νέα Δεξιά, ΛΑΕ, ΛΑΟΣ και ΑΝΕΛ δεν θα κατεβούν στις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Αυτό που μπορούν να κάνουν τα δεξιά κόμματα είναι να συγχωνευθούν σε έναν ευρύτερο δεξιό σχηματισμό και να αποκτήσουν έτσι μια εκλογική χρησιμότητα.

Πάντως σε ότι αφορά τους βουλευτές των ΑΝΕΛ καθώς προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν σε αυτόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κ.Μητσοτάκης θα τους ήθελε για να μπορέσει να διειδύσει στον χώρο της «καθαρόαιμης» Δεξιάς αν και τα στελέχη των ΑΝΕΛ δεν δείχνουν πλέον να διαθέτουν ερείσματα σε αυτό το πολιτικό φάσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.