Έτσι ήρθε το Predator στην Ελλάδα: Πώς και πότε έφεραν το «όργανο ελέγχου» της πολιτικής ζωής της χώρας

Το «αμαρτωλό» Cessna που έμπαινε και έβγαινε από την Ελλάδα

Έτσι ήρθε το Predator στην Ελλάδα: Πώς και πότε έφεραν το «όργανο ελέγχου» της πολιτικής ζωής της χώρας

Ένα οκταθέσιο Cessna, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις του ισραηλινού επιχειρηματία Τ.Ντίλιαν και στη μεταφορά όπου γης του κακόβουλου λογισμικού Predator με διεθνή μέσα να αποκαλύπτουν το πότε αλλά και το πως γίνονταν η μεταφορά του λογισμικού που έχει θελήσει να θέσει σε ομηρία το ελληνικό πολιτικό σύστημα. 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας το inside story ο ερευνητικός δημοσιογραφικός οργανισμός Lighthouse Reports και η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το αεροσκάφος της Intellexa του Predator, «έφθασε στην Αθήνα την επομένη της έναρξης ενός σκανδάλου που θα κατέστρεφε ολόκληρη την πολιτική ελίτ της Ελλάδας, έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της και μια χούφτα άλλων επωνύμων». 

Μάλιστα, τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι το Cessna εκτελούσε τακτικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας, Λάρνακας και δυνητικών πελατών στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Το αεροσκάφος της Intellexa του Predator, αποκαλύφθηκε από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκανε μηχανικός της Intellexa, μια selfie που τον έδειχνε πάνω σε ένα αεροσκάφος με το εσωτερικό  του από γκρι δέρμα και μαόνι, «που άφησε αρκετά ψηφιακά ίχνη ώστε να απομονωθεί και να ταυτοποιηθεί το αεροπλάνο».

Το Lighthouse Reports και οι συνεργάτες του ανέλυσαν και διασταύρωσαν εκατοντάδες αρχεία πτήσεων, συνδέοντας το αεροπλάνο με θέσεις-κλειδιά στις επιχειρήσεις της Intellexa, και χτένισαν δεκάδες λίστες επιβατών, μαζί με εταιρικά αρχεία, αρχεία απασχόλησης και άλλα εμπιστευτικά και ανοικτά δεδομένα. 

Τα ευρήματα, όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, συνδέουν οριστικά το αεροπλάνο με τον Ντίλιαν, τους γνωστούς συνεργάτες του και τους υπαλλήλους της εταιρείας του – συμπεριλαμβανομένου του Μερόμ Χαρπάζ, ενός κεντρικού προσώπου στο επιχειρηματικό του δίκτυο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «μέσα από τον εντοπισμό των κινήσεων του Cessna τους τελευταίους μήνες, καθώς διέσχιζε την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, διαφαίνεται το περίγραμμα ενός διεθνούς σκανδάλου που αποσταθεροποιεί τις χώρες στις οποίες προσγειώνεται, ενώ παράλληλα διοχετεύει κάποιες από τις πιο επικίνδυνες τεχνολογίες του κόσμου στα χέρια μερικών από τα πιο επικίνδυνα καθεστώτα».

Στην έρευνα γίνεται αναφορά στην Ελλάδα και στην εισαγωγή του Predator το 2019 επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται ο Ντίλιαν όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σύλληψή από τις κυπριακές αρχές, «επιθυμούσε διακαώς μια νέα εταιρική στέγη και είχε ήδη θέσει τα θεμέλια από το 2019 στην Ελλάδα.

Καθώς η αστυνομική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητές του στην Κύπρο επιταχυνόταν, ο Ντίλιαν ήδη αναδιοργάνωνε την επιχείρησή του και έβαζε την Intellexa να εργαστεί για λογαριασμό των νέων οικοδεσποτών του».

Το νέο δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι τρεις εταιρείες με την επωνυμία Intellexa ήταν εγγεγραμμένες, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

«Και οι τρεις ανήκαν σε μια ιρλανδική εταιρεία συμμετοχών, την Thalestris. Καθώς το inside story έψαχνε στα μητρώα εταιρειών στην Ελλάδα και την Κύπρο, διαπίστωσε ότι η Thalestris ήλεγχε επίσης εταιρείες με τις ονομασίες Apollo, Hermes, Mistrona, Dernova, Lorenco και Feroveno – μερικές από τις οποίες φαίνεται ότι ήταν εγγεγραμμένες σε ένα ερειπωμένο κενό οικόπεδο στο κέντρο της Λεμεσού.

Η Thalestris, με τη σειρά της, εξαρτιόταν εν μέρει από τα χρήματα μιας άλλης οντότητας των Παρθένων Νήσων, της Chadera Enterprises, η οποία –πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας– ελεγχόταν τελικά από τον Ντίλιαν και δύο συνεργάτες του, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που διέρρευσαν».

Παρόλο που η εταιρεία συμμετοχών Thalestris διατηρούσε τον έλεγχο των περισσότερων από αυτές τις ελληνικές και κυπριακές θυγατρικές, υπήρξαν δύο εξαιρέσεις, όταν δόθηκε ένα κομμάτι της πίτας σε βασικούς συνεργάτες του Ντίλιαν στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν τα εταιρικά αρχεία.

«Η Lorenco πουλήθηκε στο κορυφαίο στέλεχος της Intellexa στην Ελλάδα, Μερόμ Χαρπάζ, ενώ ένα μερίδιο 35% της ελληνικής εταιρείας Intellexa πήγε στον μεσάζοντα του Ντίλιαν, Φέλιξ Μπίτζιο, μέσω μιας άλλης εταιρείας με έδρα την Κύπρο, της Santinomo».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η περίπλοκη δομή χρησίμευσε για να συσκοτίσει τους δεσμούς μεταξύ του Ντίλιαν και της Intellexa, καλύπτοντας τους λογαριασμούς του ομίλου με ένα σχεδόν αδιαπέραστο προπέτασμα καπνού.

Μετά από μήνες σχολαστικής γραφειοκρατίας, η άφιξη του Ντίλιαν στην Ελλάδα φάνηκε να στέφεται με επιτυχία. Το ελληνικό γραφείο της εταιρείας κοντά στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο και τον πρώην προσφυγικό καταυλισμό, στο Ελληνικό, αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς και έφτασε να απασχολεί δώδεκα υπαλλήλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως κέντρο κατάρτισης και διέθετε ακόμη και χώρο με στρώματα προσευχής για όσους προέρχονταν από μουσουλμανικές χώρες.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.