ΚΙΝΑΛ: «Οι 7 στους 10 εργαζομένους ζουν με μισθούς κάτω από €1.000»

ΚΙΝΑΛ: «Οι 7 στους 10 εργαζομένους ζουν με μισθούς κάτω από €1.000»

Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι οι 7 στους 10 εργαζομένους (73%) ζουν με μισθούς κάτω από €1.000, ενώ υπάρχει και ένα 12% που λαμβάνει το πολύ €200 το μήνα.

Με στοιχεία από την εικόνα που αποτυπώνεται στην ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας και η πολιτική της κυβέρνησης έχουν δραματικές συνέπειες στους εργαζομένους.

Στην ανακοίνωση του τομέα εργασίας του κόμματος σημειώνεται ότι:

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 το εργατικό δυναμικό μειώθηκε έως και 190.000 άτομα.

Το β’ τρίμηνο του έτους οι μισθοί μειώθηκαν κατά 10%, ενώ οι υπερωρίες από το 73% του εργατικού πληθυσμού περιορίστηκαν σχεδόν στους μισθούς (55%). Κάτι που αναδεικνύει το μέγεθος της «αθόρυβης» πλην βίαιης εσωτερικής υποτίμησης που υπέστη το εργατικό εισόδημα.

Το 31% των μισθωτών αμείβεται με λιγότερα από το βασικό μισθό.

Τα στοιχεία αυτά, δηλώνει το ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσαν να αποδοθούν σε συγκυριακούς λόγους (υγειονομική κρίση). Ωστόσο η πανδημία, αντί να υποχωρεί επεκτείνεται σαρωτικά, ενώ το υπουργείο Εργασίας αντί για μέτρα ανακούφισης, σχεδιάζει και νέα πλήγματα στα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των μισθωτών: α/τις απλήρωτες υπερωρίες (διευθέτηση του χρόνου εργασίας) και β/ την «κινητή» ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου σε καθημερινή βάση.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το Κίνημα Αλλαγής από την αρχή της κρίσης έχει προτείνει γενναία μέτρα στήριξης των ανέργων και ενισχύσεις της απασχόλησης (επιδότηση των αμοιβών στο 50%, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, το μισθολογικό κόστος να εκπίπτει από την φορολογία σε ποσοστό 150% κ.α.).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μόνο μέσα από την δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας θα ενισχυθεί το εργατικό εισόδημα σε σταθερή βάση, θα μειωθούν τα κονδύλια για επιδοματικές πολιτικές, θα αναστραφεί το brain drain και δεν θα χαθούν οι εργασιακές δεξιότητες και γνώσεις», καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.