Ο Κ.Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η περιοχή «Μελισσοκομείο» είναι «γκρίζα ζώνη»: «Ο φράχτης θα κατασκευαστεί πιο μέσα»

Ο Κ.Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η περιοχή «Μελισσοκομείο» είναι  «γκρίζα ζώνη»: «Ο φράχτης θα κατασκευαστεί πιο μέσα»

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το τέλος της καραντίνας, παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και… έριξε “βόμβες” παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η περιοχή Μελισσοκομείο έχει μετατραπεί σε “γκρίζα ζώνη”, αφού ο φράχτης δεν θα κατασκευαστεί στην γραμμή των συνόρων, αλλά πιο μέσα, με το αιτιολογικό ότι “αυτό θα μας επιτρέψει να κινηθούμε πιο γρήγορα”.

Προφανώς και αν τον κατασκεύαζε στην Θεσσαλονίκη ή τη Λαμία θα κινούνταν ακόμη πιο γρήγορα…

Τότε ποιος ο λόγος του φράχτη εάν δεν κατασκευαστεί στην γραμμή των συνόρων;

Για ποιο λόγο γίνεται η υποχώρηση του φράχτη προς τα μέσα;

Για ποιο λόγο δεν κατασκευάζεται στην συνοριογραμμή, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες;

Πρόκειται για μια καθαρή υποχώρηση στις τουρκικές απειλές, “γκριζάροντας” ουσιαστικά με περιοχή.

Είπε πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός:

«Νομίζω ότι υπάρχει μια νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τον φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών εκεί δηλαδή που δεν είναι το όριο με την Τουρκία ο ίδιος ο ποταμός.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε, θα το κάνομε, όπως το κάναμε ήδη στο βόρειο τμήμα.

Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε και το κάνουμε για να σας το εξηγήσω και λίγο τεχνικά θα τον κατασκευάσουμε λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές.

Για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής, για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός «σφύριξε αδιάφορα» για την κατάληψη του ελληνικού εδάφους, υποστηρίζοντας ότι «δεν έγινε τίποτα στον Έβρο», για να παραδεχθεί όμως στη συνέχεια ότι υπήρξε συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων και για αυτό το λόγο έγινε διάβημα στην Τουρκία!

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Παράλληλα κατηγόρησε την Αριστερά για «υπερπατριωτισμό», υποστηρίζοντας ότι υιοθετεί «fake news» και «ακροδεξιά ρητορική»!

Στη συνέχεια αυτοδιαψεύτηκε, αδειάζοντας και τον Ν.Δένδια λέγοντας για ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας λόγω παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων (σ.σ. που άραγε;) σε ένα επεισόδιο που δεν έγινε ποτέ!

«Έγινε το διάβημα διαμαρτυρίας γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή.

Και το κάναμε το διάβημα για να μη δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή.

Η υπόθεση ξεκίνησε από ψευδές δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας», ενώ ο Νίκος Δένδιας, είχε υποστηρίξει ότι το διάβημα έγινε ως απάντηση σε τουρκικό διάβημα.

Είναι δυνατό να γίνει διάβημα στην Τουρκία επειδή υπήρξαν τουρκικά στρατεύματα στην… τουρκική πλευρά των συνόρων; Όχι φυσικά. Το διάβημα έγινε επειδή αυτά μπήκαν σε ελληνικό έδαφος!

Έτσι ούτε για τον υπουργό του επί των Εξωτερικών που μίλησε για τα «μερικές δεκάδες μέτρα», ούτε για το διάβημα που έγινε στη Τουρκία, ούτε τίποτα δεν έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφύγει τις γραμμής «Όλα καλά» θυμίζοντας Κώστα Σημίτη στα Ίμια.

Προσπάθησε δε, να κάνει το «άσπρο-μαύρο» και αν αυτό συμβαίνει σε τέτοια καθ’ομολογία κυβερνητική ανεπάρκεια, φανταζόμαστε τι έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις που δεν υπάρχει ομολογία και τα γεγονότα και είναι τόσο πασιφανή!

Και βέβαια δεν είπε γιατί ακόμα δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα φωτογραφία με την ελληνική σημαία στην περιοχή που τα «fake news» κατά τον ίδιο, διατείνονται ότι καταλήφθηκε αρχικά από τους Τούρκους και εν συνεχεία «γκριζαρίστηκε» από άποψη εθνικής κρυριαρχίας.

Σε σχέση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε:

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει» ήταν το μήνυμα που έστειλε ξεκινώντας την συνέντευξη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και οι συστάσεις ούτως ώστε να παραμείνει καλή η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Παράλληλα όμως τόνισε πως «αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας».

«Οι πολίτες υπέστησαν ένα οικονομικό κόστος για να διασφαλίσουν τη Δημόσια Υγεία. Προφανώς και κάναμε τη δύσκολη δουλειά για να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Για να λειτουργήσει η οικονομία. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 5 εβδομάδες από τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουμε για τουρίστες από αντίστοιχες χώρες με ίδια επιδημιολογικά στοιχεία, γι αυτό και κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Όσο πιο αποτελεσματικά προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάπτυξη».

Ο Μητσοτάκης για τα σχολεία

«Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή για να ανοίξουμε τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς», τόνισε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή αυτή έγινε μετά από την εισήγηση των ειδικών.

“Σπάνια θα σου πει κανείς μπράβο. Λίγοι θυμούνται την συζήτηση και την κριτική για τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν πήραμε την απόφαση να τα ανοίξουμε. Κι αυτό γιατί πήγαν όλα καλά. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν και τα υπόλοιπα”, συμπλήρωσε ο αρχηγός της ΝΔ απαντώντας στο ερώτημα… γιατί τώρα αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Φάκελος… Τσιόδρας

Στο ερώτημα “ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το κακό θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα και διαλέξατε τον Σωτήρη Τσιόδρα για την υπόθεση αυτή”, απάντησε:

“Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τα περιστατικά στην Ιταλία. Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την κατάσταση στην Κίνα. Και όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown.

Ο Σωτήρης θα παραμείνει σύμβουλός μου και μάλιστα στενότατος. Δεν έχει λόγο τώρα να προβαίνει σε συνεχείς ενημερώσεις, αλλά σύμβουλός μου θα παραμείνει” αποκάλυψε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Είμαι απολύτως βέβαιος πως εάν το είχαμε κάνει δύο εβδομάδες αργότερα, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα. Αμφιταλαντεύτηκα μία ημέρα. Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα. Η κοινωνία συμπαρατάχθηκε μαζί μας, το πήραμε πατριωτικά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλά δημοσιεύματα από το εξωτερικό».

«Σώσαμε ζωές με τα μέτρα»

“Αμφιταλαντεύτηκα μόνο μια μέρα. Ήταν βέβαιο πως θα πάμε στο lockdown και αποφάσισα να πάμε νωρίτερα και όσο καλύτερα γινόταν. Το πήραμε πατριωτικά, προσωπικά. Και το ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τόσο καλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, μας δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας”.

Αν επιστρέψει ο κορωνοϊός;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας… επιστροφής του εφιάλτη του κορωνοϊού το φθινόπωρο, τόνισε πως η χώρα θα είναι περισσότερο έτοιμη σε όλους τους τομείς.

Σημείωσε πως το ΕΣΥ θα είναι πιο έτοιμο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας περισσότερες και ο κρατικός μηχανισμός πιο ευέλικτος. Για παράδειγμα τόνισε πως αν βρεθεί κρούσμα σε ένα σχολείο, δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία, κάνοντας λόγο για αποφυγή των οριζόντιων lockdown που «τόσο πολύ στοιχίζουν».

Οι.. πρώτοι δύσκολοι μήνες

«Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων – υγειονομική και μεταναστευτική- που αντιμετωπίσαμε», συνέχισε. Για τον Έβρο τόνισε πως ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις, «σφραγίσαμε τα σύνορα, στείλαμε μήνυμα στην ΕΕ, φέραμε την ηγεσία της Ένωσης στα σύνορα και στείλαμε ένα μήνυμα προς όλους. Έμαθα πώς πρέπει να παίρνει κανείς γρήγορες αποφάσεις όταν ο χρόνος πιέζει».

Η οικονομία

Για ύφεση μεταξύ 5% και 10% έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενώ εξήρε την Ευρώπη που σε αντίθεση με άλλες κρίσεις κινήθηκε πολύ γρήγορα, έδωσε ρευστότητα -και στις ελληνικές τράπεζες- ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τον φόβο του για τις επιπτώσεις της κρίσης στην μεσαία τάξη.

Για το κομμάτι της ανεργίας και τους φόβους που εκφράζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό, για τον οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξος, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών μιας χρονιάς σαν κι αυτή.

Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μείωση των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να μπορεί ακόμη να προσδιορίσει το ύψος της μείωσης, ενώ ακόμη χαρακτήρισε διαρκή στόχο της κυβέρνησης την μείωση των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις.

Ξεκάθαρος Μητσοτάκης: «Αναφαίρετο δικαίωμά μας ο φράχτης στον Έβρο»

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος: «Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο που να χρίζει τέτοιας συζήτησης. Η αντιπολίτευση υιοθέτησε μια ακροδεξιά ρητορική. Τα σύνορά μας είναι ακριβώς καθορισμένα με τη συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά εδάφη και δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά εδάφη. Αυτά τα ζητήματα λυνόντουσαν σε τεχνικό επίπεδο».

Δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη

«Υπάρχει μια νευρικότητα της Τουρκίας γιατί προχωρούμε σε ενίσχυση του φράκτη και επέκτασή του. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ΝΟΤΑΜ. Φτιάχνουμε τον φράκτη κατά μήκος των συνόρων. Υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιό μας. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα για το εάν και πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλάει με τον Τούρκο πρόεδρο».

«Έγινε το διάβημα διαμαρτυρίας γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή. Και το κάναμε το διάβημα για να μη δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή. Η υπόθεση ξεκίνησε από ψευδές δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας», συνέχισε.

Κατηγορηματικός για εκλογές και ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Εκλογές γιατί; Επειδή προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις; Δεν είναι ζητούμενο να “κάψουμε” την απλή αναλογική. Η ελληνική κοινωνία μας εμπιστεύεται. Πήρα μια εντολή τετραετίας. Μας προέκυψε μια μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο, αλλά ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι ο ίδιος. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο ακόμα και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Είναι ανεύθυνο αυτό. Ούτε ο ανασχηματισμός είναι του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά. Όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική. Μπορεί το φθινόπωρο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού». Θέλω να επενδύσω το πολιτικό μου κεφάλαιο.

Δείτε ζωντανά όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.