ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

9 δισεκατομμύρια ευρώ για αναδρομικά, φρεγάτες και F-35: Η Fitch, η ασφάλεια της χώρας και τα κλεμμένα

9 δισεκατομμύρια ευρώ για αναδρομικά, φρεγάτες και F-35: Η Fitch, η ασφάλεια της χώρας και τα κλεμμένα

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που επιδίκασε το ΣτΕ δήλωσε ότι «τα συγκεκριμένα ποσά δεν υπάρχουν στον κοινωνικό προϋπολογισμό και θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό να βρούμε λύση”.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του οίκου Fitch για το μεγάλο έλλειμμα που θα υπάρξει την επόμενη διετία (θα μας φέρει στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2016 υπό ιδανικές προϋποθέσεις), αλλά και τις απόλυτα ανελαστικές ανάγκες για αμυντικές δαπάνες ύψους 6 δισ. ευρώ για φρεγάτες και μαχητικά F-35, διαλύει το τέλος των όποιων ψευδαισθήσεων για δημοσιονομική ισορροπία.

Και μπορεί η νυν κυβέρνηση να πει ότι δεν είναι άμεση υπεύθυνη για τα κλεμμένα από τους συνταξιούχους (γιατί τι είναι άραγε παρά «κλεμμένα» οι παρακρατήσεις με το κρατικό «έτσι θέλω» των χρημάτων των συνταξιούχων) αλλά κάθε μνημόνιο μετά το 2012 φέρει την υπογραφή των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Ο ΥΠΟΙΚ Χ.Σταϊκούρας με αφορμή το αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών που για το σύνολο των συνταξιούχων φτάνουν τα 3 δισ.ευρώ πρακτικά ακύρωσε(ανέβαλε) την υπογραφή του συμβολαίου προμήθειας δύο γαλλικών φρεγατών νέας γενιάς τύπου Belhara που θα άγγιζε σχεδόν τα 3 δισ.ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι λύση.

Χωρίς νέες φρεγάτες χάνεται το Αιγαίο, όχι απλά το Καστελόριζο.

Ακόμα, πριν λίγες ημέρες ήρθε και το Letter of Request for Price and Availability που είναι η απάντηση στην Ελλάδα για την διαθεσιμότητα και το κόστος για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σύνολο 20 μαχητικών.

Για την συνέχιση του προγράμματος θα πρέπει η ελληνική πλευρά να υπογράψει το Letter of Offer and Acceptance εντός του 2021 ώστε να καλυφθούν slots παραγωγής και να ξεκινήσουν οι παραδόσεις των μαχητικών στην Ελλάδα από το 2026 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031.

Μαχητικά απολύτως απαραίτητα καθώς υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε στο τέλος με τα 84 F-16 Viper και τα όποια από τα 24 Mirage -2000-5Mk2 θα πετούν και μέχρι εκεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άρα η ουσία είναι ότι απαιτούνται πλέον πιεστικά 9 δισ. ευρώ και αυτό αφορά μόνο τα… «ψιλά» δηλαδή τα απολύτως άμεσα. Οι δαπάνες κοινωνικής αποκατάστασης και του επιπέδου ασφάλειας της χώρας ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το νούμερο. Με ότι αυτό συνεπάγεται…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.