ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Rapid Test: «Οσμή» νέου σκανδάλου με «θολές» διαδικασίες ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ

Rapid Test: «Οσμή» νέου σκανδάλου με «θολές» διαδικασίες ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την προμήθεια από την κυβέρνηση 3 εκατομμυρίων Rapid Tests της Abbott Panbio,(τεστ αντιγόνου) για 15 εκατομμύρια ευρώ, μέσω κατεπείγοντων διαγωνισμών τους οποίους κέρδισε ανάδοχος εταιρία από την Κύπρο, η οποία συνδέεται με off-shore.

Μάλιστα οι διαγωνισμοί δεν δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια», ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για φωτογραφικές διαδικασίες. Το ανησυχητικό όμως για τη δημόσια υγεία, είναι ότι η προμήθεια αυτή των rapid test συνδυάζεται με την κατακόρυφη μείωση των πολύ πιο αξιόπιστων μοριακών τεστ.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων) που έχει την ευθύνη για την εισαγωγή των φαρμάκων στη χώρα, έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους δύο μήνες 3 διαγωνισμούς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για 200.000 , 800.000 και 2.000.000(!) γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid tests) ανίχνευσης του Covid-19, με συνολική αξία 15.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διαγωνισμοί αυτοί δεν αναρτήθηκαν στη Διαύγεια παρά μόνο στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου και οι διακηρύξεις δεν προβλέπουν τη δυνατότητα διευκρινιστικής ερώτησης ή ένστασης.

Όλες οι προμήθειες έγιναν μέσω της κυπριακής εταιρίας For Health Α.Ε. η οποία ανέλαβε στην Ελλάδα τη διάθεση του Rapid Test της Abbott Panbio και η οποία έχει νόμιμο εκπρόσωπο και διευθύνοντα σύμβουλο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη και με τον, επιλεγμένο από το Μαξίμου, διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου.

Μάλιστα όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει στην Ελλάδα η… θυγατρική της πολυεθνικής που παράγει τα τεστ, Abbot Hellas. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλες οι δυτικές χώρες προμηθεύτηκαν τα τεστ απευθείας από την Abbot, όπως άλλωστε είναι και το λογικό.

Επιπλέον η εταιρεία-μεσάζοντας δεν ανήκει στον χώρο των διαγνωστικών καθώς παρέχει κυρίως υπηρεσίες νοσηλείας κατ’ οίκον. Η συγκεκριμένη εταιρεία For Health φέρεται να σύναψε με την Abbott σύμβαση διακίνησης του προϊόντος Panbio στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση του πρώτου διαγωνισμού.

Oπως προκύπτει όμως από έγγραφα της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, η For Health έχει βασικό μέτοχο κατά 85% την κυπριακή εταιρεία Arturius Trading Limited. Κατά διαβολική σύμπτωση, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας For Health είναι παράλληλα και ο διαχειριστής της Arturius, η οποία συνδέεται με εταιρίες οff-shore.

Ψάχνοντας τα δημοσίως αναρτημένα αρχεία της For Health, προκύπτει ότι το υπόλοιπο 15% ανήκει στην εν ενεργεία γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Μάλιστα ο διαγωνισμός της μεγάλη προμήθειας των 2.000.000 Rapid Test έγινε με διορία… 1,5 hμέρας και περιελάβανε την παντελώς «κουφή» διάταξη τα Rapid Test που θα επιλεγούν να είναι καταγεγραμμένα στη λίστα του ΠΟΥ, τη στιγμή που ακόμα και σύμφωνα με τον ΠΟΥ η λίστα είναι εντελώς ενδεικτική και περιλαμβάνει μόνο… δύο προϊόντα, ένα εκ των οποίων είναι… το τεστ της Abbot.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των διαγωνισμών αλλά και της γενικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης με τα rapid test.

Τα rapid test της Abbot που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της νορβηγικής κυβέρνησης, έχουν ποσοστό επιτυχίας 80% σε συμπτωματικούς φορείς του ιού, δηλαδή 1 στους 5 συμπτωματικούς φορείς δεν τους πιάνουν και είναι γενικότερα πολύ πιο αναξιόπιστα από τα μοριακά τεστ τα οποία έχουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 95% σε όλους τους φορείς.

Μάλιστα η έκθεση της νορβηγικής κυβέρνησης για τεστ Abbot αναφέρει συγκεκριμένα πως «Λόγω της χαμηλότερης ευαισθησίας του Rapid Test της Abbot, εμείς συμπεραίνουμε ότι για τη διάγνωση σοβαρών ασθενειών και νοσηλευόμενων ασθενών, το PCR παραμένει η προτιμώμενη μέθοδος».

Όμως, όπως βλέπουμε ταυτόχρονα με την κατακόρυφη αύξηση των rapid test (μωβ γραμμή), τα οποία οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν με 15 εκατομμύρια, έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα πολύ πιο αξιόπιστα μοριακά τεστ (μπλε γραμμή). Πιο συγκεκριμένα ενώ στα μέσα Νοεμβρίου είχαμε φτάσει περίπου τα 25.000 μοριακά τεστ την ημέρα, τώρα είμαστε κοντά στα 16.000 την ημέρα!

Με λίγα λόγια πλέον τα rapid test πάνε να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ παρόλο που δεν είναι αυτή δουλειά τους, αλλά να λειτουργούν επικουρικά.

Την αντίθεση της με αυτή την πρακτική δήλωσε και το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων κα. Αθηνά Λινού, η οποία δήλωσε πως «την ανησυχεί η μείωση των αριθμών των μοριακών τεστ».

Τον τελευταίο καιρό στελέχη της κυβέρνησης μιλούν συνεχώς για τα Rapid Tests (τεστ αντιγόνου) , και δήλωσαν πως θα βάλουν στο κέντρο της στρατηγικής τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μάλιστα στη χθεσινή ενημέρωση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε νέο εθνικό σχέδιο για τα rapid test τα οποία περιλαμβάνει 12.000 δωρεάν τεστ ημερησίως στους πολίτες.

Μάλιστα ένας από τους στόχους που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι αυτός «Της ανίχνευσης της αντικειμενικής ασυμπτωματικής διασποράς». Όμως σύμφωνα με την έκθεση της Νορβηγικής κυβέρνησης για τα Rapid Test (τεστ αντιγόνου) της Αbbot, αυτά εντοπίζουν μόνο το 55% των ασυμπτωματικών φορέων. Με λίγα λόγια τα μαζικά τεστ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν θα εντοπίζουν 1 στους 2 ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως τα μοριακά τεστ παραμένουν τα πλέον αξιόπιστα και κεντρικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα rapid test σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν. Όμως αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς όπως δήλωσε σήμερα ο Παναγίωτης Αρκουμανέας «στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα… rapid test» και ότι «χθες, ανακοινώσαμε ρεκόρ τεστ στην χώρα, 36.000».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.