ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί» την Άγκυρα με… εξαντλητικό διάλογο: «Δώστε ημερομηνίες για συνομιλίες εδώ και τώρα»

Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί» την Άγκυρα με… εξαντλητικό διάλογο: «Δώστε ημερομηνίες για συνομιλίες εδώ και τώρα»

Έτοιμος να συζητήσει τα πάντα με την Τουρκία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μάλιστα εμφάνισε «επιθετικό» προφίλ σήμερα στη Λισσαβόνα λέγοντας πως «πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να ορίσουμε ημερομηνίες» απειλώντας έτσι την Άγκυρα με… διάλογο μέχρι τελικής πτώσης.

Μάλιστα πηγές του Μαξίμου χαρακτήρισαν… «ξεκάθαρο» το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία, ο οποίος ζήτησε καθορισμό ημερομηνίας για τις συνομιλίες «εδώ και τώρα».

Φυσικά το ερώτημα είναι για ποιο διάλογο; Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου ήταν σαφής:

«Είναι φανερό τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές.

Η ατζέντα είναι γνωστή.

Όσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα.

Έχουν γίνει 60 συναντήσεις και είδα κι εγώ, υπάρχουν 5.000 σελίδες εγγράφων και υπήρξε προσέγγιση σε θέματα.

Όμως όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές», κατέληξε.

Ποια είναι τα θέματα αυτά; Η αποστρταιτωιτκοποίηση των νήσων, το καθεστώς ιδιοκτησίας τους, η «τουρκική» όπως την αποκαλούν μειονότητα στην Θράκη, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και τα κοιτάσματα σε ν.α.Αιγαίο και Μεσόγειο.

Με λίγα λόγια τα πάντα. Πως ζητά ο Κ.Μητσοτάκης να ξεκινήσουν αμέσως συνομιλίες, από τη στιγμή που οι Τούρκοι έχουν θέσει με σαφήνεια οι ίδιοι την ατζέντα των συνομιλιών;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν,είχε δηλώσει:

«Τουρκία και Ελλάδα δεν έχουν μόνο ανοιχτά θέματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και με “τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας” στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου» ανέφερε, αναφέροντας πως η Αθήνα μιλάει για το Χάρτη της Σεβίλλης τον οποίο η Τουρκία απορρίπτει.

«Δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψιν μόνο τις θέσεις της Αθήνας» είπε, και συμπλήρωσε:

«Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας».

Είναι πλέον αυταπόδεικτη η ατζέντα των συνομιλιών που θέλει μετ΄επιτάσεως να θέσει η Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών.

Από την άλλη η κυβέρνηση δηλώνει ότι μόνα θέματα είναι αυτά του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αλλά είναι έτσι; Προφανώς και όχι. Η Τουρκία θα επιμείνει όπως και επέμεινε στους προηγούμενους 60 γύρους και θα θέσει θέματα νησιών, κοιτασμάτων, Αιγαίου κλπ. Την ίδια ώρα ο Κ.Μητσοτάκης συνεχίζει την… σκληρή του στάση απέναντι στην Τουρκία ζητώντας άμεσα ημερομηνίες.

«Ενθουσιασμός» από τα τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Δείτε όσα είπε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.