«Αδιευκρίνιστα» αρχαία: Προϊόν λαθρανασκαφής τα αντικείμενα που εκθέτει η οικογένεια Μητσοτάκη;

Πού βρήκε η οικογένεια Μητσοτάκη τα αρχαία

«Αδιευκρίνιστα» αρχαία: Προϊόν λαθρανασκαφής τα αντικείμενα που εκθέτει η οικογένεια Μητσοτάκη;

Σάλος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της έκθεσης των αρχαίων της οικογένειας Μητσοτάκη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. 

Μια συλλογή που αποτελείται από 1062 αντικείμενα της συλλογής χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας πριν από τη χρονολογία μας, μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την Κρήτη.

H διαβόητη συλλογή του πατέρα και της μητέρας του προέκυψε από λαθρανασκαφές και μπίζνες με αρχαιοκάπηλους. Τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησαν οι παράνομες ανασκαφές στους τάφους της Μονής Οδηγήτριας.

Το 1978 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρότι Υπουργός Συντονισμού έλαβε «άδεια Αρχαιολογικής συλλογής». Τα Αρχαία μεταφέρονταν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για συντήρηση και επέστρεφαν στη βίλα του.

Το 1991 το Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης του ιδρύματος Γουλανδρή θέλησε να προβάλει τη συλλογή. Η επιστολή Γουλανδρή επιβεβαιώνει ότι μεγάλο μέρος αποτελείτο από αντικείμενα κλεμμένα.

Ζητούσε από το Μουσείο Ηρακλείου να αποστείλει όσα αρχαία προέρχονται από τους ίδιους τάφους μαζί με κατάλογό τους. Οι αρχές απάντησαν στην επιστολή ζητώντας τον ακριβή αριθμό που κατέχει η οικογένεια Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως η Συλλογή Μητσοτάκη είναι προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας.

Παρ’ όλα αυτά η συλλογή εκτέθηκε κανονικά και παρότι η Δικαιοσύνη άρχισε να διερευνά την υπόθεση λίγο μετά αρχειοθετήθηκε καθώς «ο τρόπος κτήσης δεν διακριβώθηκε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.