Καμία απάντηση για τις υποκλοπές δεν έδωσε στη Βουλή ο Κ.Μητσοτάκης

Αναμένεται η απάντηση του Α.Τσίπρα

Καμία απάντηση για τις υποκλοπές δεν έδωσε στη Βουλή ο Κ.Μητσοτάκης

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος άρσης απορρήτου των επικοινωνιών και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Περιορίστηκε μόνο να «ευλογήσει» το νομοσχέδιο ενώ συνέχισε να συμπεριφέρεται σαν οι υποκλοπές σε όποιον έχει… τηλέφωνο να έγιναν σε άλλη χώρα.

Η σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να είναι σφοδρή, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Δείτε live από τη Βουλή:

Λεπτό προς λεπτό τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

– Επτά οι καινοτομίες με το νομοσχέδιο με κορυφαία την καθολική απαγόρευση εμπορίας και λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών

– Η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι συνεχής και μόνιμη προτεραιότητα

– Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή εγρήγορση

– Καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιώνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατίκη

– Αίρει δυσλειτουργίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ

– Η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν

– Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο

– Στα τέλη του Αυγούστου είχαμε αναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το θέμα αφού είχε αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός δικαστικός έλεγχος στις νόμιμες επισυνδέσεις

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών και του απορρήτου επικοινωνιών. Εϊχε αντικατασταθεί ήδη η ηγεσία ΕΥΠ και είχε επανέλθει ο 2ος εισαγγελέας. Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η δέσμευσή μας».

«Ζητούμενο είναι νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει την ΕΥΠ δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που κρίνεται απολύτως απαραίτητο και με τεκμηριωμένες διαδικασίες»

Όπως σημείωσε «το πλαίσιο μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 1994 τότε μόλις ένας στους 200 είχαν κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές μικρές δυνατότητες είχαν. Ο όρος κυβερνοασφάλεια παντελώς άγνωστός. Εκ τότε η πολιτεία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά. Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να καλυφθεί με ξεπερασμένες πρακτικές».

Εξήγησε, δε, ότι «ορίζουμε το πεδίο εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται όλοι, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και οι ιδιώτες. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελέσει και μια ακόμα παραδοχή. Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίσει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως ΕΥΠ ή αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιο ουδέτερο σημείο. Γειτονεύει με κινδύνους και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως μεταναστευτικό. Η ενεργή εθνική ασφάλειας πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.