Κυβέρνηση σε πανικό υπό την πίεση του σκανδάλου των υποκλοπών: «Ξεθάβουν» το σενάριο των προώρων εκλογών

Εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για εκλογές τον Οκτώβριο

Κυβέρνηση σε πανικό υπό την πίεση του σκανδάλου των υποκλοπών: «Ξεθάβουν» το σενάριο των προώρων εκλογών

Τεράστια είναι η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, κάτι που έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα των πρόωρων εκλογών. 

Από εκείνη τη στιγμή οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και έχουν διαμορφώσει ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο σε τίποτα δε θυμίζει το βράδυ της 24ης Απριλίου στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε: «Ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα».

Σε αυτό λοιπόν το επταήμερο πολλοί ήταν εκείνοι που συνειδητοποίησαν, με πρώτο το Μέγαρο Μαξίμου, πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η ατζέντα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πλέον μέσα σε ένα καυτό πολιτικό περιβάλλον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών βρίσκεται πάλι στο τραπέζι. Η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι σφοδρότατη και παρότι ακόμα και σήμερα το Μαξίμου λέει κατηγορηματικά όχι σε πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης εισηγήσεων από συνεργάτες του για κάλπες πριν εκπνεύσει το 2022.

Το τοξικό κλίμα που επικαλείτο η κυβέρνηση πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει επιδεινωθεί και από εκεί που κάποιοι ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές, τώρα εξετάζουν σενάρια και ψάχνουν στρατηγικές για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλά θα κριθούν και από τις δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αυτές, θα αποτυπώσουν με μετρήσιμα στοιχεία, πόσο ενόχλησε την κοινή γνώμη η υπόθεση της παρακολούθησης ενός πολιτικού αρχηγού από την ΕΥΠ.

Ο βασικός παράγοντας τον οποίο βάζουν στην εξίσωση για πρόωρες κάλπες τόσο κορυφαίοι υπουργοί αλλά και κομματικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία, είναι να παραμείνει στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας το θέμα των παρακολουθήσεων και το φθινόπωρο. Αν συμβεί αυτό, οι πρόωρες εκλογές θα είναι μονόδρομος, υποστηρίζουν. 

Αγορά πολιτικού χρόνου και στο βάθος ανασχηματισμός

Μια από τις στρατηγικές που προτείνονται στον πρωθυπουργό είναι η «αγορά πολιτικού χρόνου». Και αυτός όμως έχει ημερομηνία λήξης που δεν είναι η εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Αυγούστου. Μια εβδομάδα που θα είναι γεμάτη με τη Βουλή να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων καθώς θα οριστεί η ημερομηνία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αλλά και της σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Υπάρχουν και συνεργάτες του πρωθυπουργού που τον προτρέπουν να αναζητήσει διέξοδο μέσω ενός δομικού ανασχηματισμού πριν τη ΔΕΘ που είναι στις 11 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε με ένα «φρέσκο» κυβερνητικό σχήμα από τη μια να αλλάξει την ατζέντα και κυρίως όμως να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να φτάσει έτσι στο τέλος της Άνοιξης του 2023 και στις κάλπες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες η ημερομηνία που έχουν κυκλώσει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι η 2α Οκτωβρίου. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.