ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Παρέμβαση ΟΑΣΕ κατά της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων

«Απλώνεται» η διεθνής αντίδραση για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Παρέμβαση ΟΑΣΕ κατά της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων

Παρέμβαση και του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) μετά από αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, είχαμε πριν λίγο, για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η υπεύθυνη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Τερέζα Ριμπέιρο, χαιρέτισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά παράλληλα έθεσε το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας και ζήτησε να υπάρξει έρευνα και για τις παρακολουθήσεις ΜΜΕ.

Ο ΟΑΣΕ, είναι ένας Οργανισμός 57 χωρών που καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ και έχει έδρα τη Βιέννη. Είνα το ισχυρότερο και πλέον παρεμβατικό όργανο, όπου εντοπίζεται να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως συνέβη στην υπόθεση των υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε σημερινή ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει: «Χαιρετίζω τη συγκρότηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μιας εξεταστικής επιτροπής για τις πρακτικές παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών και έχω εμπιστοσύνη ότι θα εξετάσει επίσης κριτικά την παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία θα πρέπει να είναι ελεύθερα να εργάζονται χωρίς φόβο ότι θα παρακολουθούνται». 

Η αξιωματούχος του ΟΑΣΕ παραπέμπει μάλιστα σε παλαιότερη δήλσή της, απ’ τον περασμένο Ιούλιο, για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα αλλά και τις παρακολουθήσεις:

Τότε εξέφραζε «Την βαθιά της ανησυχία για την αναφερόμενη χρήση λογισμικού παρακολούθησης εναντίον δημοσιογράφων».

Και επίσης καλούσε «Όλα τα συμμετέχοντα κράτη να απόσχουν από τη χρήση τέτοιων εργαλείων και τεχνικών κατά των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους από τη χρήση τέτοιου λογισμικού εναντίον τους από τρίτους».

«Η χρήση τέτοιων εργαλείων εναντίον δημοσιογράφων είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές που συμφωνήσαμε στην περιοχή του ΟΑΣΕ», είπε η Ριμπέιρο απευθυνόμενη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Έχει μια βαθιά ανατριχιαστική επίδραση στο έργο των δημοσιογράφων και καταπνίγει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ριμπέιρο πρόσθεσε ότι «Η χρήση spyware θέτει σε κίνδυνο την αρχή ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύουν τις πηγές τους προκειμένου να εκτελούν με ασφάλεια το σημαντικό δημοκρατικό τους λειτούργημα. «Ήδη το 1989, στην Τρίτη Συνάντησή τους στη Διάσκεψη του Ελσίνκι, τα συμμετέχοντα κράτη αναγνώρισαν τη σημασία του σεβασμού της δημοσιογραφικής αρχής του επαγγελματικού απορρήτου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.