Η ώρα της αλήθειας: Μπορεί η Ελλάδα να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το Καστελόριζο; – Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί

Η ώρα της αλήθειας: Μπορεί η Ελλάδα να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το Καστελόριζο; – Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί

Με μεγάλα δώρα κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα το νέο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ! Μία μονογραφία από την σειρά Πόλεμος & Ιστορία και δύο βιβλία «τσέπης» από την σειρά «Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949».

Συγκεκριμένα:

-Πόλεμος & Ιστορία: Φιλική εταιρεία – Η γέννηση, η δράση και ο θρίαμβος του 1821

-Εμφύλιος Πόλεμος 1946: Η πολιορκία της Φλώρινας

-Εμφύλιος Πόλεμος: Οι μάχες στον Έβρο και η επιχείρηση «Πύραυλος» στον Γράμμο

Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Μετά την ανακήρυξη της τουρκικής ΑΟΖ και την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που «καταπίνει» -μεταξύ άλλων- το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζου) και δείχνει την τουρκική πρόθεση ακόμα και στρατιωτικής κατοχής του, το ερώτημα που ανακύπτει είναι: «Μπορεί η Ελλάδα να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα νησιά και τις βραχονησίδες του συμπλέγματος;».

Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με μία μεγάλη έρευνα, που περιλαμβάνει συγκριτική ανάλυση των στρατιωτικών μέσων των δύο χωρών και την παράθεση σεναρίων «θερμής» κρίσης με αντικείμενο τουρκική επίθεση στα νησιά αυτά.

Επίσης στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, μακράν το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία, αμυντικό περιοδικό της Ελλάδας:

EF-2000 Eurofighter vs RAFALE: «Από το τίποτα» καλά είναι και τα μεταχειρισμένα 4ης γενιάς για την ΠΑ!

Δύο παλαιοί γνώριμοι στην ελληνική αξιολόγηση μαχητικών που είχε ξεκινήσει πριν από 15-18 χρόνια, το EF-2000 Eurofighter Tranche 1 και το Rafale F.1, πιθανότατα θα είναι και πάλι αντίπαλοι στα ερχόμενα χρόνια, αν επιβεβαιωθεί η αρχική πληροφορία που θέλει και την Γαλλία, μετά την Γερμανία, να συζητά την παραχώρηση αριθμού μαχητικών της πρώτης έκδοσης του Rafale, της F.1.

Μοίρες αμφίβιων καταδρομών: Καταδρομικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο τον 21ο αιώνα

Η δεινή και συνάμα γενικώς καθομολογουμένη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, μη έχουσα ουσιαστική προοπτική άμεσης ανάπτυξης και επανόρθωσης, με ορατές πια τις επιπτώσεις της στη διάτρηση του κοινωνικού ιστού και με το ενδεχόμενο χρεωκοπίας να μη φαντάζει υπόθεση εργασίας αλλά υπαρκτό σενάριο, έχει ήδη επηρεάσει το σκληρό πυρήνα του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας μας.

F-35 Lightning II vs F-15ΕΧ: Η δεύτερη λύση «Made in USA» για την αεροπορική υπεροχή

Η είδηση πραγματικά εντυπωσιάζει: Η αμερικανική εταιρεία Boeing βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ για μια πιθανή αγορά του F-15IA, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της στο περιθώριο του Dubai Airshow 2019.

Σύμφωνα με τον Thom Breckenridge, η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης θα μπορούσε να ανακοινωθεί στο κοντινό μέλλον. Επιπλέον, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι ένας προσομοιωτής πτήσης του αεροσκάφους μεταφέρθηκε στο Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα.

Οπλα μαζικής καταστροφής στο τουρκικό οπλοστάσιο: Πυρηνικά, βιολογικά & χημικά όπλα

Στις 23 Νοεμβρίου για πρώτη φορά Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν τον προβληματισμό τους για φερόμενη μυστική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν για την κοινή ανάπτυξη και παραγωγή πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι «την παρακολουθούμε συνεχώς».

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, «σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι πρόβλημα για την ισραηλινή Αεροπορία να εξουδετερώσει αυτή την απειλή, όταν αυτό χρειαστεί».

Το μήνυμα σαφές και «καθαρό».

2011-2021: Η δεκαετία της εγκατάλειψης της Πολεμικής Αεροπορίας

Η ελληνική Αεροπορία βρίσκεται ίσως στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της ιστορίας της μετά τον Β’ΠΠ, είτε ως «Πολεμική» είτε ως «Βασιλική». Εδώ και 12 χρόνια αναμένεται η απόφαση για το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα αντικαθιστούσε τα 35 F-4AUP και τα 43 A-7E/TA-7C. Τα πρώτα επρόκειτο να βγουν από την υπηρεσία το 2015. Τα δεύτερα έχουν βγει από την υπηρεσία εδώ και πέντε χρόνια.

ASTER 15/30vs SM-2 & ESSM: Γιατί οι «ελληνικοί» πύραυλοι είναι καλύτεροι

Η πρόσφατη πρόταση των ΗΠΑ «κόντρα» στην απόφαση απόκτησης των γαλλικών φρεγατών Belh@rra με τις φρεγάτες MMCS, οι οποίες ουσιαστικά είναι οι φρεγάτες παράκτιας περιπολίας LCS και η ανακοίνωση ότι από τον Μάιο θα είναι διαθέσιμα ορισμένα παλιά αντιτορπιλικά Arleigh Burke, έχουν μία κοινή συνισταμένη: Τον πύραυλο επιφανείας-εδάφους SM-2, o οποίος αντιπαρατίθεται στον ASTER-30.

Kατ’αυτό τον τρόπο, η σύγκριση των δύο αυτών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην σύγκριση για να είναι ολοκληρωμένη, αναγκαστικά υπεισέρχονται και τα βλήματα αεράμυνας σημείου των δύο πλοίων: Το γαλλικό ASTER 15 και ο γνωστός στο ΠΝ ESSM.

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Στην δίνη πολιτικής κρίσης το Ισραήλ – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ, με την απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά κατά του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, από τον γενικό εισαγγελέα Αβιτσάι Μαντελμπλίτ, σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ευχάριστες για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες ενδέχεται να μεταβληθούν στην μετα-Νετανιάχου εποχή. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα σπεύσει να το εκμεταλλευτεί η πάντα καραδοκούσα Τουρκία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

F-4E Phantom, Mirage F.1CG, Α-7H Corsair: Η ιστορική «στρατηγική» τριάδα της Πολεμικής Αεροπορίας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημείο – ορόσημο για την εξέλιξη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) υπήρξαν τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα του 1974, που οδήγησαν στην κυπριακή τραγωδία με την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο. Η ΠΑ βρέθηκε με άμεση την ανάγκη ενίσχυσης με νέα μαχητικά αεροσκάφη εν μέσω ενός σκηνικού που οδηγούσε σε ελληνοτουρκικό πόλεμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.