ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Φάκελος: Η «τρίτη διάσταση» της τουρκικής απειλής – Drones, UAV, αιωρούμενα πυρομαχικά – Πώς αντιμετωπίζονται

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σήμερα δωρεάν με τον Τύπο της Κυριακής

Φάκελος: Η «τρίτη διάσταση» της τουρκικής απειλής – Drones, UAV, αιωρούμενα πυρομαχικά – Πώς αντιμετωπίζονται

Μη χάσετε το νέο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, που κυκλοφορεί σήμερα δωρεάν με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής εκτάκτως το Σάββατο και αφιέρωμα στη νέα τουρκική αεροπορική απειλή: Μαχητικά UAV, drones, loitering munitions

Γιατί, για να νικήσεις τον εχθρό, πρέπει να τον γνωρίζεις!
Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:
Επιχείρηση “Prosperity Guardian”: Μπορούν τα συστήµατα αεράµυνας των φρεγατών “S” και ΜΕΚΟ 200  του ΠΝ να αντιµετωπίσουν τις απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα; 

 Η απόφαση αποστολής μιας φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να συμμετάσχει στη «πολυεθνική δύναμη» προστασίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας αλλά και του Ισραήλ αναδεικνύει με επώδυνο τρόπο τα εγκλήματα σε βάρος της Εθνικής Άμυνας που έχουν διαπραχθεί από το 2009 από όλες τις κυβερνήσεις.

——————————–

PrSM & ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ATACMS: Φονικός συνδυασµός για τους δυνητικούς αντιπάλους του ελληνικού Πυροβολικού  

Τους πρώτους πυραύλους ακριβείας εδάφους-εδάφους νέας γενιάς PrSM, παρέλαβε ο αμερικανικός Στρατός. Οι πύραυλοι προορίζονται για να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα αποθέματα των ATACMS που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα MLRS.  Μπορεί ο πύραυλος να ενισχύσει το ελληνικό οπλοστάσιο των MLRS;

——————————

Αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέµου & ΕπίθεσηςΈλλειψη στρατηγικών διαστάσεων για την ΠΑ     

Η τουρκική Αεροπορία έχει σε εξέλιξη ανάλογα προγράμματα, ένα με το αεροσκάφος Global 6000 και ένα με χρήση UAV. Αντίθετα η ΠΑ δεν διαθέτει κανένα ειδικευμένο τέτοιο αεροσκάφος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια έλλειψη στον συγκεκριμένο τομέα.

————————

ΕΛΛΑ∆Α-ΤΟΥΡΚΙΑ: Σενάρια Πολέµου στο Αιγαίο

Η τουρκική αναθεωρητική πολιτική είναι πάγια και έχει ως σταθερή στόχευση Αιγαίο, Θράκη και την Κύπρο και πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη και μάλιστα κλιμακούμενη. Η φαινομενική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι μόνο στο μυαλό αυτών που θέλουν παράδοση της χώρας «χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα». Όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν οι σχέσεις αυτές μπορεί να μεταβληθούν επί τα χείρω εν μια νυκτί. Το πρόβλημα ασφάλειας της χώρας μας ούτε έχει υποχωρήσει ούτε και εξαλειφθεί. Έτσι μια νέα κρίση μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε μια πολεμική αναμέτρηση.

————————–

Παγκόσµιο Πρόγραµµα Εναέριας Μάχης: Η συµµετοχή της Ιαπωνίας στο ευρωπαϊκό GCAP αλλάζει τα δεδοµένα    
Η ανακοίνωση της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν από κοινού στην ανάπτυξη και παραγωγή ενός νέου μαχητικού 6ης γενιάς, δημιουργεί ασφαλώς νέα δεδομένα. Τα μαχητικά 6ης γενιάς έχουν ήδη αρχίσει να μορφοποιούνται σε τρία προγράμματα, δύο στην Ευρώπη και ένα στις ΗΠΑ.
—————————-
ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ ΠΕΖΙΚΟ: Ανάγκη εκσυγχρονισµού δόγµατος & µέσων    
Η είσοδος σε υπηρεσία των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και Leopard 2A4 μπορεί να αύξησαν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών τεθωρακισμένων, όμως, τα άρματα δεν επιχειρούν από μόνα τους, αυτόνομα. Αντίθετα είναι ενταγμένα σε τακτικά συγκροτήματα με κύρια συνιστώσα το μηχανοκίνητο πεζικό. Αυτό ακριβώς το δεδομένο αποτελεί πλέον σημείο κρίσης για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ), καθώς η ήδη διαπιστωμένη αναντιστοιχία επιδόσεων και δυνατοτήτων μεταξύ των σε υπηρεσία αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ)-τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) βρίσκεται σε δραματική κατάσταση.

——————————–

ΧΟΥΘΙ: Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι σιίτες αντάρτες της Υεµένης 

Τα επίπεδα απειλών για τα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ αυξήθηκαν, σύμφωνα με την Dryad Global, μια εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας.  Το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ένα μπαράζ 14 επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ελεγχόμενες περιοχές των Χούθι.  Ποιοι όμως είναι οι αντάρτες της Υεμένης και ποιοι οι στόχοι τους; 

 ————————-
«ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ»: Η δράση των Ελλήνων Καταδροµέων κατά τον Β΄ΠΠ  

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1942, ύστερα από πρόταση του Αντισμήναρχου Γ.Αλεξανδρή και απόφαση του υπουργού των Στρατιωτικών, η ΙΙη Ελληνική Ταξιαρχία διέταξε τη συγκρότηση μιας μικρής Μονάδας από τους πλεονάζοντες τότε αξιωματικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα εκτελούσαν καθήκοντα οπλίτη. Η Μονάδα εκείνη, με αρχική δύναμη 200 ανδρών (130 Αξιωματικοί και 70 οπλίτες), οργανώθηκε ως Λόχος Πολυβόλων και ονομάσθηκε αρχικά  «Λόχος Επίλεκτων Αθανάτων». Ήταν η αρχή της δημιουργίας του «Ιερού Λόχου». 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.