ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΝΔ: «Τα προβλήματα των τραπεζών αντικατοπτρίζουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής» (φωτο)

ΝΔ: «Τα προβλήματα των τραπεζών αντικατοπτρίζουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής» (φωτο)

Στην αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής αποδίδουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα και την Πρέβεζα, όπου περιόδευσε τη Δευτέρα μίλησε για το «πολύ υψηλό πολιτικό ρίσκο» που αναλαμβάνει η χώρα εξαιτίας της παραμονής στην εξουσία της σημερινής κυβέρνησης.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει πραγματικά με κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την άποψη του για την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των επιτελών της Πειραιώς, από το 2014 έως και σήμερα οι τράπεζες έχουν απωλέσει περίπου το 96% της κεφαλαιοποίησής τους. Και αυτό, υποστηρίζουν, ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς κυβερνητικών χειρισμών που ξεκίνησαν από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015 και κορυφώθηκαν με την επιβολή capital controls.

Ακολούθησε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές -και στους παλιούς μετόχους των τραπεζών φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, προσθέτουν.

«Δυστυχώς και έκτοτε η πορεία των τραπεζών δεν ήταν η αναμενόμενη», εξηγούν. Ήδη, σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες.

Υποστηρίζουν ότι για όλα αυτά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Διότι, όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές. Και φυσικά δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές ούτε οι επιχειρήσεις ή αν έχουν πρόσβαση, αυτό γίνεται με εξαιρετικά υψηλό κόστος δανεισμού.
Γι΄ αυτό γαλάζιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες. Και είναι ξεκάθαρο, συμπληρώνουν, ότι, «εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο είναι δεδομένο, υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά το ίδιο το πολιτικό ρίσκο της χώρας».

Κατά την περιοδεία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, οι πολίτες της Άρτας και της Πρέβεζας με τους οποίους συνομίλησε τού έθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν και που κυρίως είναι η υψηλή φορολογία, οι περικοπές στις συντάξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.