Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε το στέλεχος της ΝΔ Ζωή Ρούσσου για την βουλευτική έδρα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε το στέλεχος της ΝΔ Ζωή Ρούσσου για την βουλευτική έδρα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε η πρώτη αναπληρωματική βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Πειραιά, Ζωή Ρούσσου, κατά της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Δεκέμβριος 2020), με την οποία απέρριψε την ένστασή της κατά της εκλογιμότητας του συνυποψηφίου της βουλευτή, Νίκου Μανωλάκου.

Η Ζωή Ρούσσου είχε υποστηρίξει ότι ο Νίκος Μανωλάκος είχε κώλυμα εκλογιμότητας, καθότι δεν είχαν παρέλθει 18 μήνες από την ημερομηνία που αποστρατεύθηκε ως αντιστράτηγος-διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) που είχε στην αρμοδιότητά του νησιά της Α’ Πειραιά (Αντικύθηρα, Φαλκονέρα, Άγιος Γεώργιος, κ.ά.). Το ΑΕΔ ωστόσο απέρριψε την ένστασή της βασιζόμενο σε στρατιωτικές βεβαιώσεις που προσκόμισε ο Νίκος Μανωλάκος και ανέφεραν ότι τα νησιά αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) και όχι στην ΑΣΔΕΝ.

Η ΑΣΔΥΣ, όμως, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπάγεται στα Σώματα του Στρατού Ξηράς και παρέχει μόνον υποστήριξη διοικητικής ή λογιστικής μορφής σε όλους τους σχηματισμούς, ενώ αντίθετα η ΑΣΔΕΝ υπάγεται στα όπλα του Στρατού Ξηράς, με κύρια αποστολή της τη διεξαγωγή του αγώνα ή την άμεση συμμετοχή σε αυτόν δηλαδή πολεμικές ενέργειες.

Για τον δίκαιο των ισχυρισμών της, η Ζωή Ρούσσου επικαλείται και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για αρμοδιότητα της ΑΣΔΕΝ εντός των Αντικυθήρων, αλλά και της πρώην υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, για την αρμοδιότητα της ΑΣΔΕΝ εντός ΝΑΤΟ.

Ψεύτικος χάρτης;

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΑΕΔ, ο Νίκος Μανωλάκος προσκόμισε ένα χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που φέρεται να απεικόνιζε τα όρια μεταξύ ΑΣΔΕΝ και ΑΣΔΥΣ. Η ΓΥΣ, ωστόσο, αρνείται ότι έχει χορηγήσει χάρτη με όρια καθώς δεν διαθέτει τέτοια στοιχεία ούτε έχει την αποτύπωση της διάκρισης των χώρων ευθύνης των δύο αυτών στρατιωτικών σχηματισμών!

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός είναι, ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ, απαντώντας σε αίτημα της Ζωής Ρούσσου για χορήγηση εγγράφου που απεστάλη στο ΑΕΔ, ανέφερε: «μετά από πρόχειρη έρευνα δεν κατέστη δυνατή η εύρεση του παραπάνω εγγράφου…»! Αρνητική απάντηση για τη χορήγηση εγγράφων έλαβε και από την Πρόεδρο του ΑΕΔ και Πρόεδρο του ΣτΕ, Ειρήνη Σαρπ, η οποία αναφέρει ότι «…μετά την έκδοση αποφάσεως, δεν χορηγούνται από το Δικαστήριο στοιχεία του φακέλου αφού η δίκη έχει τελειώσει και ο φάκελος αρχειοθετείται, με όσα στοιχεία παραμένουν σε αυτόν».

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην προσφυγή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες, η Ζωή Ρούσσου υποστηρίζει ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6-1 της ΕΣΔΑ για υποχρέωση αιτιολογίας των αποφάσεων, καθώς και της δικονομικής ισότητας των διαδίκων. Επίσης, υπήρξε σαφής παραβίαση του άρθρου 34 της ΕΣΔΑ με την άρνηση να της χορηγηθούν αντίγραφα του συνόλου της δικογραφίας, ενώ έγγραφα κρίσιμα για την υπόθεσή της αρνούνται να της χορηγήσουν και οι Διοικητικές Αρχές, στις οποίες έχει απευθυνθεί εγγράφως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.