ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πώς η αποδοχή από τις ΗΠΑ της ουσίας των τουρκικών προτάσεων για τα Στενά μετατρέπει Ελλάδα και Κύπρο από «χώρες» σε «χώρο»

Μία επισήμανση της προέδρου της «Φωνής Λογικής» Αφροδίτης Λατινοπούλου για το τι στήνεται» στην «πλάτη» του Ελληνισμού - Ελλάδα και Κύπρος γίνονται απλά γεωγραφικά «στίγματα»

Πώς η αποδοχή από τις ΗΠΑ της ουσίας των τουρκικών προτάσεων για τα Στενά μετατρέπει Ελλάδα και Κύπρο από «χώρες» σε «χώρο»

Η πρόεδρος της «Φωνής Λογικής» Αφροδίτη Λατινοπούλου προχώρησε σε μία ακριβέστατη επισήμανση με βάση την οποία στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα ζήτησε αναθεώρηση την Συνθήκης του Μοντρέ και οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την ουσία των τουρκικών προτάσεων!

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι ζήτησαν τα Δαρδανέλια να ονομάζονται «Τσανάκαλε» και τα Στενά να αποκαλούνται «Τούρκικα Στενά», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν ιδιοκτησιακό καθεστώς επί των Στενών.

Συνέχεια ζήτησαν να απαλειφθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας από περιοχές δράσεις του ΝΑΤΟ και στην θέση της να αναφέρονται απλώς συντεταγμένες, δηλαδή ένα νόμιμο κράτος να μετατραπεί σε σύνολο γεωγραφικών «στιγμάτων».

Αυτό που προκάλεσε όμως αλγεινή εντύπωση δεν ήταν τόσο οι απαιτήσεις των Τούρκων όσο το ότι οι Αμερικανοί δέχτηκαν ως συμβιβασμό με τον Ερντογάν να αποκαλεί η κάθε χώρα όπως θέλει τα Στενά (άρα η Τουρκία θα τα αναφέρει Τουρκικά Στενά και πιθανότατα και μερικές άλλες χώρες που επηρεάζει) και στις περιοχές δράσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο να αναφέρονται με συντεταγμένες και όχι ως περιοχές ανήκουσες σε κάποια συγκεκριμένη χώρα!

Με λίγα λόγια αυτό που ζήτησαν οι Τούρκοι από τους Αμερικανούς και τελικά το πέτυχαν, είναι η Κύπρος να μην αναφέρεται ως νόμιμο ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή όχι ως χώρα αλλά ως «χώρος».

Έτσι λοιπόν, η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε και στις δύο περιπτώσεις. Μάλιστα, στην δεύτερη περίπτωση κέρδισε κάτι και ενάντια στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνεται και η Κρήτη και το Καστελόριζο.

Από τώρα και στο εξής λοιπόν δεν θα αναφέρονται ως περιοχές της ελληνικής επικράτειας αλλά θα απεικονίζονται ως γεωγραφικές συντεταγμένες! Δηλαδή, περιοχές της Ελλάδας δεν θα αναφέρονται ως μέρος της χώρας αλλά ως «χώροι» γενικώς και «αορίστως».

Θα υπάρξει κάποια αντίδραση επ’αυτού από την ελληνική κυβέρνηση; Έστω και σε δεύτερο χρόνο;

Φυσικά, αυτή η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν δε συμφωνούσε σε αυτό η υποτιθέμενη «σύμμαχος» χώρα των ΗΠΑ.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου:

«Στην πρόσφατη σύνοδο Υπουργών Άμυνας (ΥΠΑΜ) του ΝΑΤΟ όπου ετέθη το θέμα της ενεργοποίησης των νέων χαρτών του ΝΑΤΟ (regional plans), η συνήθης παραβατική και αναθεωρητική χώρα, η Τουρκία έθεσε δύο θέματα:

A) Να χρησιμοποιούνται οι όροι Τσανακαλέ αντί για Στενά Δαρδανελίων, Ινσταμπούλ αντί για Στενά Βοσπόρου, και ο όρος Turkish Straits – δηλαδή Τουρκικά Στενά – για την περιγραφή αμφοτέρων. Οι ΗΠΑ έθεσαν ως συμβιβαστική πρόταση να αποκαλεί κάθε κράτος μέλος τα στενά όπως επιθυμεί

Β) Να απαλειφθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις περιοχές δράσης του ΝΑΤΟ και να αναφέρεται με τις γεωγραφικές της συντεταγμένες. Το ΝΑΤΟ προτείνει ως συμβιβασμό όλες οι περιοχές δράσης του, στην Ανατολική Μεσόγειο να αναφέρονται με συντεταγμένες ως συμβιβαστική πρόταση. Επίσης αναφέρει ότι αυτός είναι ένας συνήθης συμβιβασμός μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να μην κάνει αποδεκτή καμία από τις δήθεν συμβιβαστικές προτάσεις του ΝΑΤΟ διότι:

Α) Η διπλή ονομασία παραβιάζει τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, την οποία Σύμβαση αποδέχεται η Ελλάδα και η οποία μιλά ξεκάθαρα για Στενά Δαρδανελίων, Στενά Βοσπόρου και Θάλασσα Μαρμαρά. Η Τουρκία με δόλιο τρόπο και τεχνηέντως αρχίζει πλέον ξεκάθαρα να αμφισβητεί και τη Σύμβαση του Μοντρέ καθώς ο συνεχής κατευνασμός της από την Ελληνική πλευρά την ωθεί σε περαιτέρω διεκδικήσεις. Η διπλή ονομασία θυμίζει την υπόθεση του Μακεδονικού ζητήματος με τα γνωστά αποτελέσματα.

Β) Η υποχώρηση της Ελλάδος για αναγραφή γεωγραφικών συντεταγμένων στις περιοχές δράσης του ΝΑΤΟ, ακυρώνει μεταξύ άλλων την υπόσταση της Κύπρου, που η Τουρκία δεν αποδέχεται ως ανεξάρτητο κράτος, άρα υποκρύπτει τουρκική σκοπιμότητα. Η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη δεν μπορεί να το αποδεχθεί.

Γ) Η συνήθης πρακτική συμβιβασμού που επικαλείται το ΝΑΤΟ είναι όταν αυτή συμβαίνει μεταξύ κρατών με πολιτισμένη συμπεριφορά και όχι για κράτη που ασκούν αυθαίρετη, επαναλαμβανόμενη αντισυμμαχική συμπεριφορά με απειλή casus belli και που στρέφονται μακροπρόθεσμα και διαρκώς σε βάρους ενός γειτονικού και φιλειρηνικού κράτους όπως είναι η Ελλάδα.

Η απάντησή μας ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ, για τους λόγους που τεκμηριώσαμε ανωτέρω είναι: ΟΧΙ, σε καμία Τουρκική ή Συμμαχική πρόταση που διαταράσσει το status quo. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.» 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.