ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πόσα μέλη τελικά αποχώρησαν από την ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο κορυφαίο όργανο του κόμματος

Πόσα μέλη τελικά αποχώρησαν από την ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρώτη ημέρα της συνεδρίασης υπήρξαν έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις την ώρα που ήταν στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας για εσωκομματικό δημοψήφισμα σε σχέση με τις 4 διαγραφές.  

Την δεύτερη ημέρα, αποχώρησαν εν σώματι από τον ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της «Ομπρέλας» και πολλοί ακόμη. Πόσοι ήταν τελικά;

Η πλευρά των διαφωνούντων υποστηρίζει ότι αποχώρησαν περί τα 160 στελέχη από τα 302 συνολικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Η πλευρά Κασσελάκη «κατεβάζει» κατά πολύ αυτό τον αριθμό και αρχικά μιλούσε για μόλις 70-80 αποχωρήσαντες. Η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στη μέση και υπολογίζεται ότι έφυγαν περί τους 100.

Ποιοι έφυγαν εγγράφως

Ας υποθέσουμε ότι όλοι όσοι εκδηλώθηκαν πολιτικα ήταν ωσεί παρόντες ή ότι η απουσία τους δεν υπέκρυπτε κάποια πολιτική σημασία αφού είχαν ήδη πάρει εγγράφως θέση (πχ Καλδάρας, Σκουρλέτης κά) Τότε στην κατηγορία των 46 αποχωρήσεων της Ομπρέλας θα πρέπει κανείς να προσθέσει και:

α) τους ‘μεμονωμένους’ Τζουμάκα, Μπαλτά, Δραγασάκη,
β) τις δηλώσεις αποχώρησης από την ΚΕ αλλά όχι απο το κόμμα των Μηταφίδη, Κυρίτση,
γ) τους 11 που υπέγραψαν το κείμενο των 6+6,( Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχ Σαμπατακάκης, Δ Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλ Χαρίτσης).
δ) τους 4 του Τεμπονέρα (Λαμπρίδης-Πειραιάς, Λαμπρινιδης-βόλος, Τσιόκας Θεσσαλονίκη)
ε) Υπήρξαν και 7 μέλη που ενώ είχαν υπογράψει στους 1.300 δεν συνυπέγραψαν στην τελική δήλωση αποχώρησης της Ομπρέλας: Γεωργαντά (ευβ), Ζαμπελ (εξωτ), Κουρεμπες (πελοπ), Κιουρη (πελοπ) Σιάνου, Αθανίτη, Στέφου
Συνολικά λοιπόν 73 μέλη με κάποιο τροπο εκδήλωσαν εγγράφως την αποδοκιμασία τους.

Ποιοι αποχώρησαν προφορικώς

Βάσει της προηγούμενης εκδήλωσης τους με υπογραφές σε διακηρύξεις του πρόσφατου παρελθόντος αρκετά μέλη προσμετρώνται στους 6+6 αν και δεν εξήλθαν όλοι – πχ παρέμειναν οι Μάλαμα Κυριακή, (βουλευτής Χαλκιδικής), Ρανέλλα Γιούλη, ( από Θεσσαλονίκης), Ρόκος Χρήστος (από Θεσσαλονίκης), Τρελόπουλος Τάσος (Θεσσαλονίκης), Θεοχάρη (Ανατ Αττική). Αντιθέτως απο τους 6+6 «έφυγαν» από την συνεδρίαση με αδιευκρίνιστες προθέσεις πέραν των 11 και οι:

Αλεξίου Σωτήρης
Βλαχάκης γραμματέας νεολαίας
Αμπατζάς Κώστας Θεσσαλονίκη
Βαμβουρέλλη Μαρία,
Βατάλης Σωκράτης Κοζάνη
Γιαννακίδης Στάθης Θράκη
Ζαβογιάννη Ηρώ, Αιτ/νια
Θεοφιλάτος Μάριος, Αχαια
Καρατσιουμπάνης Γιώργος, Βέλγιο
Κολτσίδα Δανάη
Κουγιουμτζόγλου Αγγελική Ροδόπη
Κούτα Άννα, Κοζάνη
Σιδηρόπουλος Μιχάλης, Αχαΐα
Χατζηγεωργίου Ελευθ
Αγαθοπούλου Ειρήνη, Κιλκις
Ροδάκης Πάνος, Αθηνα
Γιάννης Στέφος, Ιωάννινα
Αγλαΐα Νατσικά, Άρτα

Πέραν τούτων αποχωρησαν οι: Τσέκερης, Κ Πουλάκης (αποχώρησε από το προεδρείο) Ανδρέας Νεφελούδης, Αλεξίου Κ. ενώ αναφέρονται επισης στους αποχωρήσαντες – αν και χωρίς να επιβεβαιώνονται αυτό από αυτόπτες – οι εξής: Βαγιωνάκη, Καββαδάκης, Βερελή, Ελίζα Καλέση, Ζωή Χωματά, Στέλλα Καρλαύτη, Παναγ Κοζομπόλη, Χρ. Μανουσάκη.

Αρχικά, η Κουμουνδούρου διέρεε ότι ήταν μόνον 85 τα μέλη που αποχωρησαν μη υπολογίζοντας ίσως ανθρώπους που απουσίαζαν αλλά έχοντας πάρει ήδη σαφή αρνητική θέση. Ωστόσο, ο ολικός αριθμός των διαφοροποιηθέντων ήταν περί τους 100.

Με τους μισούς εξ αυτών να είναι ήδη παρελθόν ως κομματικά μέλη, το ερώτημα πια επικεντρώνεται στο τι θα κάνουν οι υπόλοιποι.

Πώς διαμορφώνοται πλέον οι συσχετισμοί στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι διέθετε εξ αρχής άνετη πλειοψηφία στο όργανο αυτό το οποίο μάλιστα μετά τις 50 αποχωρήσεις ελέγχεται πλήρως. Αυτό που απέμεινε θα ορίσει και την ΚΟΕΣ δηλαδή την επιτροπή που θα διοργανώσει το συνέδριο.

Η εναπομείνασα ομάδα των αναφερομένων ως 6+6 είναι περίπου 40 άτομα Μαζί με ό,τι απεμεινε απο την Ομπρέλα και κάποιους εκ των αναπληρωματικών που θα κληθούν ίσως να ξεπεράσουν κατά τι τους 50. Μαζί με τους φίλους του Διονύση Τεμπονέρα ίσως να πλησιάσουν τους 60 τα μέλη της ισχνής αριστερής πτέρυγας (20% επι του συνόλου).

Αυτό εμμέσως περιθωριοποιεί και τις «κεντρώες» ομάδες των κκ Παππά ( περίπου 25), Σπίρτζη ( κάτω από 10) Θεοχαρόπουλου (κάτω από 10) ενώ εντελώς αποδυναμωμενοι θεωρούνται οι Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Ζαχαριάδης και το γραμματειακό δίδυμο (Σβίγκου-Βασιλειάδης). Όλοι μαζί οι «κεντρώοι» που αντιστάθηκαν στο δημοψηφισμα-μπλόφα δεν υπερβαινουν πλέον στα μέλη της σημερινής ΚΕ τους 50.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι σαφές ότι σχεδόν τα 2/3 του κορυφαίου οργάνου θεωρούνται της επιρροής της ομαδας των τεσσάρων Ηρακλέων του Στέμματος, ήτοι Παύλος Πολάκης, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.