ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Τουρίστες στην Ρόδο: «Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης – Μας πήγαν σε ξενοδοχείο που εκκενωνόταν»

Το κράτος πέταξε «λευκή πετσέτα» - Ιδιωτικές πρωτοβουλίες του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου για τους τουρίστες

Τουρίστες στην Ρόδο: «Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης – Μας πήγαν σε ξενοδοχείο που εκκενωνόταν»

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στο νησί των Ιπποτών, την Ρόδο, με τα πιο εφιαλτικά 24ωρα να είναι τα τελευταία. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από τη μεγάλη φωτιά ολοκληρώθηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η επιχείρηση έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς τα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ισχυρούς ανέμους κι ενώ σε πολλά σημεία οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 5 μέτρα σε ύψος,

Οι χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη «κόλαση». Όπως καταγγέλλουν δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης. Πήραν τα πράγματά τους και έφυγαν άρον-άρον από τα ξενοδοχεία προσπαθώντας να σωθούν.

Καταγγελίες όμως και για τις αεροπορικές εταιρείες που παρόλο που γνώριζαν τον πύρινο εφιάλτη που ζει το νησί, προσγειώθηκαν κανονικά πηγαίνοντας τους στα ξενοδοχεία που ήδη εκκενωνόντουσαν.

Με επαινετικά λόγια όμως μιλούσαν στις αναρτήσεις τους στο Twitter για τους Ροδίτες που έκανα τα πάντα για να τους βοηθήσουν.

Όλα δείχνουν να κινούνται μόνο με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και εθελοντισμό όπως και η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου να ανοίξουν τα Mini Market για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Εκκενώσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, έγινε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 πολιτών. Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου δείχνουν ότι εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

«Στις 4 π.μ. φτάσαμε στο σχολείο και οι ντόπιοι είχαν έτοιμο φαγητό / νερό / υπνόσακους για τους ανθρώπους – καταπληκτικό!» έγραψε ένας χρήστης.

Ένας άλλος διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική της αεροπορικής, που έκανε την προσγείωση, ενώ δεν μπορούσαν να πάνε στο ξενοδοχείο.

«Πέντε από εμάς ανάμεσα σε εκατοντάδες κοιμηθήκαμε στο πάτωμα ενός σχολείου», έγραψε, λέγοντας όμως ότι «οι ντόπιοι κάνουν τα πάντα».

«Είμαστε ασφαλείς προς το παρόν. Η πιο τρομακτική στιγμή σε ολόκληρη τη ζωή μου», έγραψε ένας χρήστης, που μεταφέρθηκε με σκάφος μαζί με τα παιδιά του, μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς. «Δεν ξέρω πώς θα το επεξεργαστούν, αλλά τι γενναία παιδιά», ‘έγραψε.

Κάποιοι άλλοι εκφράζουν ανασφάλεια για το τι θα συμβεί. «Ακόμη στη Ρόδο, στη νότια πλευρά, σε ένα ξενοδοχείο, αφού επιβιβαστήκαμε σε ένα λεωφορείο. Κοιμηθήκαμε σε ξαπλώστρες έξω, με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, ξυπνήσαμε και είδαμε τη φωτιά στον ορίζοντα και τη στάχτη να πέφτει πάνω μας. Το ξενοδοχείο μας φροντίζει, αλλά δεν έχουμε ιδέα πώς θα φύγουμε από το νησί».

Ένας άλλος χρήστης εξηγεί ότι χρειάστηκε να εκκενώσει δύο φορές. Όλοι είναι ασφαλείς, αλλά η κατάσταση θύμιζε εφιάλτη.

Ένας άλλος πάλι διαμαρτύρεται, επειδή, όπως λέει, δεν έχει πληροφορία και σχέδιο διάσωσης. Μάλιστα, υποστήριξε ότι είναι εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο, που τους μετέφερε ο Στρατός, ενώ πρέπει να πάει στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Έκτακτη ανακοίνωση προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων Mini – Market εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Ρόδου, καλώντας τους ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα καταστήματά τους ώστε να μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα οι εκατοντάδες τουρίστες στο νησί που μεταφέρθηκαν από ξενοδοχεία σε δημόσιες δομές, λόγω της πυρκαγιάς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Παρακαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες Mini -Market και και μικρών αγορών τροφίμων και ποτών, που βρίσκονται κοντά στα εξής σημεία :

ΡΟΔΙΝΙ
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ
ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΤΡΙΔΗ
ΜΕΓΚΑΒΛΗ
ΤΕΝΤΑ ΔΙΑΓΟΡΑ ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΗΠΕΔΟ ΔΙΑΓΟΡΑ
ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΙΑΛΥΣΟΥ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΥΘΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

που αποτελούν σημεία συγκέντρωσης του κόσμου, που εκκενώθηκε εχθές από τα ξενοδοχεία της νότιας Ρόδου να ανοίξουν τα καταστήματα τους για να αυτοεξυπηρετηθεί ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί εκεί.

Ήδη σε πολλά από αυτά τα σημεία ή κοντά σε αυτά υπάρχουν ανοιχτά καταστήματα αλλά λόγω το μεγάλου αριθμού ατόμων ας είναι όσο πιο πολλά σημεία ανοιχτά μπορούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.