ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Β.Στίγκας: «Δεν θα δεχόμουν ποτέ να είμαι αχυράνθρωπος του οποιουδήποτε»

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» στο Εκλογοδικείο

Β.Στίγκας: «Δεν θα δεχόμουν ποτέ να είμαι αχυράνθρωπος του οποιουδήποτε»

Ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλης Στίγκας στο Εκλογοδικείο ανέφερε: «Δεν θα δεχόμουν ποτέ να είμαι αχυράνθρωπος του οποιοδήποτε».

Το Εκλογοδικείο απασχόλησαν οι ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Το Εκλογοδικείο συνήλθε στην πρώτη συνεδρίασή του μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, υπό την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γωεργίου Χριστοδουλέα, όπως και της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρίας Ντούνη.

Η είσοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, στο οποίο αρχηγός φέρεται να είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών, για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», προκάλεσε ένα ντόμινο ενστάσεων στο Εκλογοδικείο.

Το κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο ο καταδικασθείς πρώην βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» στήριξε προεκλογικά, κατάφερε να περάσει από τις συμπληγάδες των 10 αρεοπαγιτών του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα την συμμετοχή του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και την είσοδό του στη Βουλή. Το ποσοστό που έλαβαν οι «Σπαρτιάτες» ανήλθε σε 4,63% (ψήφοι 241.633) και οι έδρες που κατέλαβαν είναι 12.

Για τις αποφάσεις του Εκλογοδικείου που θα εκδοθούν και αφορούν το κόμμα των Σπαρτιατών, ακούγονται πολλά σενάρια, όπως η επανάληψη των εκλογών στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, η έξοδός τους από την Βουλή και η ανακατανομή των εδρών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προδικάσει κάποιος την κρίση των δικαστών και ειδικά όταν έχει κριθεί από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου η νομιμότητα συμμετοχής των κομμάτων στις περασμένες βουλευτικές εκλογές.

Η πρώτη ένσταση που συζητήθηκε ήταν του εκλογέα Κωνσταντίνου Παπαστεργίου ο οποίος στρέφεται κατά των βουλευτών των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα (Β3 Νότιου τομέα Αττικής) και Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη, όπως και κατά της αναπληρωματικής βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Ακριβής Πετροπούλου. Εισηγήτρια στην υπόθεση ήταν η αρεοπαγίτης Παναγιώτα Γκουδή- Νινέ.

Ο ενιστάμενος υποστήριξε ότι υπήρξε νόθευση της λαϊκής βούλησης καθώς οι Σπαρτιάτες υποστηρίχθηκαν από τον Ηλία Κασιδιάρη και μάλιστα ο αρχηγός των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας τον ευχαρίστησε δημόσια μετά τις εκλογές.

Ο κ. Στίγκας τόνισε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να είναι αχυράνθρωπος του οποιοδήποτε και ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με παρακρατική οργάνωση, αλλά ούτε έχει ποτέ συμπράξει με τον Γιάννη Λαγό.

Ακόμη, επανέλαβε ότι δεν έχει τη παραμικρή επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη και ότι αφού κόπηκε το κόμμα του μέλους της Χρυσής Αυγής από τον Άρειο Πάγο διοχέτευσε τους οπαδούς του στους Σπαρτιάτες.

Ακόμη, ο κ. Στίγκας παραδέχθηκε ότι στήριξε την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές (Δήμο Αθηναίων).

Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το κόμμα Σπαρτιάτες δεν έχει κρυφή ηγεσία όπως θέλουν να υποστηρίζουν και ότι νομιμότητα συμμετοχής τους στις εκλογές κρίθηκε οριστικά από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Το ίδιο Τμήμα, προσέθεσε έκοψε και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, αυτό όμως δεν είναι μια ανακολουθία για τις αποδοχές των αποφάσεων του Τμήματος αυτού του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη ένσταση ήταν κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Κατά το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών, στρέφονται ο Δημήτρης Παράβολος και η Φιλάνθη Αυραμέα. Εισηγήτρια στην υπόθεση ήταν η αρεοπαγίτης Ελένη Θεοδωρακοπούλου.

Ο δικηγόρος του κ. Ζερβέα ζήτησε από το Εκλογοδικείο να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τους Σπαρτιάτες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος συνήγορος εκ των ενιστάμενων υποστήριξε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές καθώς υπήρξε εξαπάτησή του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος και ότι η αναπλήρωση των εδρών των βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες να γίνει στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.