ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πάντως εμείς τα μανιτάρια τα προτιμούμε «σοτέ» και όχι πυρηνικά!

«Ρευστό» το πολιτικό τοπίο: Η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι μέχρι και εννιακομματική – Με 40% η ΝΔ «κλειδώνει» την αυτοδυναμία

Ο «κατακερματισμός» του εκλογικού σώματος φέρνει πρωτοφανείς πολιτικές καταστάσεις

«Ρευστό» το πολιτικό τοπίο: Η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι μέχρι και εννιακομματική – Με 40% η ΝΔ «κλειδώνει» την αυτοδυναμία

«Ρευστό» είναι το πολιτικό τοπίο σε ό,τι αφορά το πόσα κόμματα θα εισέλθουν στην Βουλή καθώς αυτή μπορεί να είναι από πεντακομματική μέχρι και εννιακομματική.

Βέβαια και το πρώτο και το δεύτερο σενάριο είναι αυτά που συγκεντρώνουν τις λιγότερες πιθανότητες για να συμβούν καθώς το πιο πιθανό είναι η επόμενη βουλή να έχει από έξι έως οκτώ κόμματα.

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθούν και να ληφθούν υπόψη.

Πάντως, ασχέτως με τον συνολικό αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στην Βουλή, η αλήθεια είναι μία και αυτή είναι πως όλα θα κριθούν με πολύ λίγους ψήφους και πως αυτοί θα μεταφερθούν από το ένα, στο άλλο.

Θα μπορούσε κάποιος να πει, πως στο τέλος όλα θα εξαρτηθούν από συγκυρίες και συμπτώσεις.

Και τούτο γιατί ο κατακερματισμός, των πολιτικών χώρων, μπορεί να βάλει εντός της Βουλής από το «Νίκη», την «Ελληνική Λύση» και τους «Σπαρτιάτες» έως και την «Πλεύση Ελευθερίας» και το «ΜέΡΑ25» ή να αφήσει έξω κάποια από αυτά.

Όμως εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία εάν πάρει έστω και λίγους ψήφους παραπάνω από το όριο του 40%, συνολικά θα έχει 50 επιπλέον έδρες που θα της αποδίδουν μια αυτοδυναμία της τάξεως των 156-160 εδρών.

Συνεπώς, άσχετα με το πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή, το κρίσιμο για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι να πάρει τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό με αυτό που είχε στις εκλογές στις 21 Μαΐου.

Με βάση τις μετρήσεις και την δυναμική αυτό μάλλον θα επιτευχθεί.

Στην έρευνα της Marc, στην οποία συμμετείχαν 1.853 άτομα με δικαίωμα ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ένα ποσοστό  39,7% στην πρόθεση ψήφου, ενώ στην εκτίμηση ψήφου ενδέχεται να φτάσει και στο 42% (από 40,79% τον Μάιο).

Παρόμοια αποτελέσματα δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών και δεν φαίνεται δυνατό να αλλάξει κάτι θεματικά προς αρνητική κατεύθυνση για τη Νέα Δημοκρατία.

Στο 2,2% εμφανίζεται το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»  το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές έχοντας τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά η εταιρεία δεν δίνει ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου. Η τάση όμως, είναι σαφέστατα ανοδική και απομένουν ακόμη άλλες έξι μέρες μέχρι τις εκλογές.

Η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που με 3,7% στην πρόθεση ψήφου και με 4,2% ποσοστό στην εκλογική επιρροή, δείχνει να έχει εξασφαλίσει την είσοδό της στην Βουλή.

Άνετα εισέρχεται στην Βουλή η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, που παίρνει στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση στο 3,2% στην πρόθεση και στο 3,6% στην εκτίμηση ψήφου, καθώς η συσπείρωσή της βρίσκεται στο 67,3%, αλλά αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και άρα θα αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά της.

Ακριβώς στο όριο που εξασφαλίζει το κοινοβουλευτικό εισιτήριο κινείται η «Νίκη» του Δημητρίου Νατσιού, που συγκεντρώνει 3% στην πρόθεση ψήφου και εκτιμάται ότι πιθανότατα θα βρεθεί στο 3,2%, αν δεν υποχωρήσει όμως την τελευταία εβδομάδα.

Τέλος το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται στο 2,2%. Το συγκεκριμένο κόμμα δεν παρουσιάζει ανοδική τάση και πάρα πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μπει στη Βουλή, εκτός εάν μπορούσε να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από την «Πλεύση Ελευθερίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.