Στην Πράγα ο Α.Τσίπρας – Θα συμμετάσχει στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES

Τα τρία θέματα που θα θέσει

Στην Πράγα ο Α.Τσίπρας – Θα συμμετάσχει στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES

Στην Πράγα μετέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, καθώς θα συμμετάσχει στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στην προ-σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών προκειμένου να θέσει τρεις άξονες.

Τα τρία θέματα που θα θέσει ο Τσίπρας

Ο πρώτος αφορά την στήριξη της πρωτοβουλίας Τζεντιλόνι- Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, θα προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στη χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι «ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια “κούρσα εθνικών επιδοτήσεων” που θα αφήνει τεράστια περιθώρια αισχροκέρδειας αλλά και ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων» καθώς και ότι «επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας».

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θυμίσει τη πρωτοβουλία Ντράγκι και να θέσει το ερώτημα: «Θα παλέψουμε για την ειρήνη; Θα ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης ή θα πορευόμαστε σαν τους υπνοβάτες προς τον γκρεμό, αφήνοντας να καθορίζουν τις εξελίξεις αποκλειστικά ο Πούτιν με τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα οικονομικά τους συμφέροντα;».

Και τέλος θα αναφερθεί στην τουρκική επιθετικότητα και στη πρόσφατη παράνομη Τουρκολυβική Συμφωνία, ζητώντας επιτακτικά η ΕΕ να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί εάν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναμένεται, λοιπόν, σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να υπογραμμίσει ότι «δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του Oruc Reis» και πως «η ΕΕ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και -σε αυτό το πλαίσιο- η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.