Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) πραγματοποιήθηκε με την παράδοση των πρώτων 10 χιλιομέτρων του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στο Ελληνικό Δημόσιο από τον Όμιλο AKTOR.

Το συγκεκριμένο τμήμα παραδόθηκε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, και εντάσσεται στο μεγάλο δημόσιο έργο για τη μετατροπή του συγκεκριμένου οδικού τμήματος σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το οποίο υλοποιεί ο Όμιλος AKTOR.

Ο Chief Operating Officer του Ομίλου AKTOR και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών AKTOR Κατασκευές και AKTOR Συμμετοχές, Αναστάσιος Αρανίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράδοση, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες του έργου.

«Σήμερα παραδίδουμε στο Ελληνικό κράτος τα πρώτα 10 χιλιόμετρα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση. Ο ΒΟΑΚ είναι ένα απαιτητικό έργο, το οποίο υλοποιείται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και αυστηρό γεωτεχνικό περιβάλλον. Δεκάδες μηχανικοί και το έμπειρο τεχνικό προσωπικό μας εργάζονται με συνέπεια και προσήλωση ώστε το έργο να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Ο ΒΟΑΚ είναι ένα δύσκολο στοίχημα, με πολλές προκλήσεις, όμως είμαστε βέβαιοι ότι θα το φέρουμε εις πέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση και διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου, ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), καθώς και τρεις ανισόπεδους κόμβους, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στη Νεάπολη, στις Λίμνες και στον Άγιο Νικόλαο. Με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα προσφέρει στην Ανατολική Κρήτη μια ασφαλή διαδρομή σε κλειστό αυτοκινητόδρομο συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων.

Η συμμετοχή της AKTOR σε ολόκληρο τον ΒΟΑΚ

Ο Όμιλος AKTOR έχει παρουσία και στα τρία υπό ανάπτυξη τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο οδικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, το οποίο αποτελεί τον βασικό κορμό του ΒΟΑΚ, συμμετέχει με ποσοστό 36% στην εταιρεία παραχώρησης και 30% στην κατασκευαστική κοινοπραξία.

Ο νέος οδικός άξονας θα έχει συνολικό μήκος 187 χιλιομέτρων και αναμένεται να ενισχύσει την οδική ασφάλεια, περιορίζοντας παράλληλα τον χρόνο μετακίνησης μεταξύ των περιοχών του νησιού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει σημαντικά τις μεταφορές και τις μετακινήσεις στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος AKTOR προχωρά σε παρεμβάσεις, ενώ συνεχίζεται η μελετητική και τεχνική ωρίμανση του έργου. Συμμετέχει επίσης στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, το οποίο υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στρατηγικές επενδύσεις στην Κρήτη

Η δραστηριότητα του Ομίλου AKTOR στο νησί δεν περιορίζεται στα οδικά έργα. Όπως επισημαίνεται, ο όμιλος επενδύει στην Κρήτη και αναλαμβάνει σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορών, των κτιριακών υποδομών και των υδραυλικών κατασκευών.

Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η αναβάθμιση των υποδομών, με παράλληλη συμβολή στην κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα του νησιού απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram