ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Τι αναμένεται να προκύψει από τις σημερινές εκλογές: Άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ και επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή

Στο «νήμα» θα κριθεί η σύνθεση της επόμενης Βουλής

Τι αναμένεται να προκύψει από τις σημερινές εκλογές: Άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ και επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή

Η ΝΔ θα είναι το κυρίαρχο πολιτικό κόμμα, αλλά οι έδρες που θα λάβει θα εξαρτηθούν από τα πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή, τα οποία θα είναι 7 ή 8 με βάση τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή θεωρείται πιο ρεαλιστικό σενάριο λεπτά κόμματα αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και είσοδος ενός όγδοου κόμματος στην Βουλή λόγω των πολύ μικρών διαφόρων από το όριο είσοδο που είναι το 3%.

Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θα δούμε ουσιώδεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι εκπλήξεις θα προέλθουν από την Πλεύση Ελευθερίας και τους Σπαρτιάτες όπως όλα δείχνουν με βάση την δυναμική των τελευταίων ημερών.

Η ΝΔ οδεύει προς το 42%, κάτι που την καθιστά απόλυτη κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού.

Επειδή της ουσίας στις εκλογές του Μαΐου δεν κρίθηκε κυβέρνηση αλλά κρίθηκε η αντιπολίτευση αυτό είναι κατόρθωμα της αντιπολίτευσης και κανενός άλλου.

Να σημειωθεί ότι οι εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023 διεξάγονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, πριμοδοτώντας το πρώτο κόμμα με έως και 50 έδρες.

Η ΝΔ αναμένεται να λάβει από 158 έως 160 έδρες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή.

Πάντως, ακόμα και στο χειρότερο για αυτήν σενάριο των οκτώ κομμάτων πάλι θα έχει μία αρκετά άνετη αυτοδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ που υπέστη στις εκλογές της 21ης Μαΐου φαίνεται να οριοθετεί τις απώλειές του, αφού αναμένεται να κινηθεί στο 19%, με το χειρότερο σενάριο να είναι το 18% και το καλύτερο σενάριο 21%.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να εδραιώθηκε στην τρίτη θέση των κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά η κάλπη στις 25 Ιουνίου θα καταδείξει ότι εξαντλεί τη διεισδυτικότητα του στον χώρο της κεντροαριστεράς και το ποσοστό που αναμένεται να λάβει το ΠΑΣΟΚ θα είναι γύρω στο 12%.

ΚΚΕ

Το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εδραιώνεται ως τέταρτη δύναμη στην ελληνική Βουλή με ποσοστό κοντά στο 7%, ενώ μετά και τις τελευταίες ομιλίες του γγ της ΚΕ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπα, η συσπείρωση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας έχουν εξασφαλίσει αντιστοίχως ένα ποσοστό 4% η πρώη και ένα ποσοστό με εύρος 3,5% -4% η δεύτερη.

Οι Σπαρτιάτες συντηρούσαν ακόμα και τις παραμονές των εκλογών δυναμική, και μπορεί τελικά να τα καταφέρουν.

Το χειρότερο σενάριο για το κόμμα Σπαρτιάτες είναι να φτάσουν στις παρυφές του 3%, με ποσοστό 2,7%- 2,8 %.

Η Νίκη κινδυνεύει λόγω καθοδικής τάσης να μην μπει στην Βουλή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.