ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών: Οι Έλληνες ψηφίζουν με την ελπίδα τα πράγματα να μην γίνουν χειρότερα

Οι υποσχόμενες μειώσεις φόρων από τη ΝΔ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο

Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών: Οι Έλληνες ψηφίζουν με την ελπίδα τα πράγματα να μην γίνουν χειρότερα

Οι Έλληνες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες με μία και μοναδική ελπίδα, η οποία είναι τα πράγματα να μη γίνουν χειρότερα.

Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο άλλωστε ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία με τέτοια συντριπτικά ποσοστά, τουλάχιστον με βάση όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και όπως έδειξαν και οι πρώτες κάλπες του Μαΐου, καθώς η ΝΔ υποσχέθηκε μειώσεις φόρων ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια, ενώ αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άφησαν υπόνοιες έως βεβαιότητες για… αύξηση φόρων.

Ακόμα και οι επίσημες δικαιολογίες της αντιπολίτευσης περί αναδιανομή των φορολογικών βαρών προκάλεσε φόβο, γιατί οι πολίτες ξέρουν πως τα κόμματα έχουν την τάση να τους θεωρούν πλούσιους ακόμα κι αν έχουν μισθό 400 €.

Ξέρουν επίσης πως οι επιπλέον φόροι στους λεγόμενους πλούσιους στοιχίζουν άμεσα θέσεις εργασίας για τους φτωχούς. Γιατί οι «πλούσιοι» είναι αυτοί που έχουν επιχειρήσεις και προσλαμβάνουν τους στόχους.

Δεν θεωρούν πως οι εκλογές θα τους καλυτερέψουν την ζωή και θα συμβάλλουν στην πρόοδο τους απλά δεν θέλουν να συμβεί τίποτα χειρότερο από ότι ήδη γίνεται.

Γι’ αυτό και αποφάσισαν μαζικά να καταψηφίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση την οποία την θεωρούσαν ως απειλή για ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Στα πλαίσια αυτά η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε με άμεσο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσει αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, την μείωση φόρων και την παροχή νέων επιδομάτων.

Κατά πόσο αυτό θα είναι εφικτό από τη στιγμή που η Κομισιόν ζητάει υπέρογκα πλεονάσματα και μείωση του δημόσιου χρέους μένει να φανεί.

Πολυνομοσχέδιο

Στα μέτρα του πρώτου φορολογικού πολυνομοσχεδίου της επόμενης κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Αύξηση αφορολόγητου ορίου. Για τις οικογένειες με παιδιά το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 με δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από το επόμενο έτος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και θα οδηγήσει σε έξτρα μείωση του φόρου κατά 90 ευρώ τον χρόνο για όσους έχουν ένα παιδί και σε 220 ευρώ για τους φορο-λογούμενους με δύο ή περισσότερα παιδιά.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2024 μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025.

Σημειώνεται ότι με την αύξη-ση κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για έγγαμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο παιδιά, σε 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά και σε 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.

2. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως, με κόστος για τα κρατικά ταμεία 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Το μέτρο επιβλήθηκε την περίοδο των Μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

3. Κούρεμα τεκμηρίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα κουρευτούν κατά 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

4.Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Μείωση κατά 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν από το 2024 όσοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ.). Από την εφαρμογή του μέτρου, που έχει κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Βάσει των στοιχείων, σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών, ασφαλισμένες είναι 1.074.050.

5. Επιχειρήσεις. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2%.

6. Χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (από 0,2% σε 0,1%

7. Αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ.

8. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026, και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027.

9. Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

10. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.

11. Youth Pass για τους νέους που ενηλικιώνονται, με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.12Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.