Και ξαφνικά την Τετάρτη εκεί γύρω στο μεσημέρι η Ολομέλεια της Βουλής γέμισε με… αστυνομικούς και με υπαλλήλους. Κάθισαν στα βουλευτικά έδρανα, ορισμένοι στα υπουργικά, ένας στο πρωθυπουργικό έδρανο και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, όρθιος στην Ολομέλεια τους παρακολουθούσε.

Τι είχε συμβεί; Απλώς γινόταν δοκιμή του νέου συστήματος ψηφοφορίας από κινητό εξ αποστάσεως το οποίο θα εφαρμοστεί (εάν τελικά γίνει αποδεκτό) προσεχώς. Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα;

Ο βουλευτής μπορεί να ψηφίζει από το κινητό απ΄όπου κι αν βρίσκεται. Θα συνδέεται με τη Βουλή των Ελλήνων, θα εμφανίζεται ζωντανά σ’ ένα μόνιτορ στην αίθουσα της Ολομέλειας και θα ερωτάται τι ψηφίζει.

Τελικά με επιστολική ψήφο και όχι με ηλεκτρονική, θα ψηφίζουν εξ αποστάσεως οι βουλευτές στις ονομαστικές ψηφοφορίες της Ολομέλειας, καθώς η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσα από την πλατφόρμα με την οποία γίνονται οι τηλεσυνεδριάσεις, απέτυχε.

Η χθεσινή δοκιμαστική εφαρμογή που έγινε από τους τεχνικούς έδειξε υψηλή αποτυχία σε συνδέσεις, πολύωρη διαδικασία και αστοχίες καταγραφής ψήφου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που έχει δημιουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, ενημέρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ηλεκτρονικό τρόπο εξ αποστάσεως συμμετοχής σε ψηφοφορία, αλλά χρειάζεται τρείς περίπου μήνες.