Υποκλοπές «σε άλλο επίπεδο»: Ιδού τα κυβερνητικά έγγραφα εξαγωγής του Predator στην Μαδαγασκάρη!

Κατά τα λοιπά «δεν γνώριζαν την ύπαρξή του»

Υποκλοπές «σε άλλο επίπεδο»: Ιδού τα κυβερνητικά έγγραφα εξαγωγής του Predator στην Μαδαγασκάρη!

Τα έγγραφα εξαγωγής του Predator στην Μαδαγασκάρη δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στα social media ο Παύλος Πολάκης, αποδεικνύοντας έτσι όχι μόνο τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την εταιρεία Intellexa αλλά και ότι γνώριζε τα πάντα για το λογισμικό παρακολούθησης.

Στο επίσημο πολιτικό της αφήγημα η κυβέρνηση αρνείται ότι γνώριζε ακόμα και την ύπαρξη του Predator!

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός, ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «αποκαλύπτει τις 2 πρώτες άδειες που το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην Ιntellexa το 2021 για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη».

Όπως τονίζει, οι άδειες έχουν υπογραφεί από τον «τοποτηρητή» του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή.

Σε αυτά τα έγγραφα αναγράφεται ρητά ότι πρόκειται για «λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων» και η αξία προσδιορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο Π.Πολάκης, «αποτυπώνεται ξεκάθαρα η νομιμοποίηση της παράνομης εξαγωγής μέσω μιας (φαινομενικά) άσχετης αγγλικής εταιρείας».

 Να σημειωθεί ότι το Facebook κατέβασε την καταγγελία-δημοσίευση του Παύλου Πολάκη λογοκρίνοντας για άλλη μία φορά μία σημαντική αποκάλυψη.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 23 Ιουλίου του 2019 ολόκληρη η αλληλογραφία από τις διευθύνσεις Α,Β,Γ, Δ και Ε του υπουργείου Εξωτερικών διαβιβαζόταν και στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως εκ τούτου τα έγγραφα της Β6 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ που είχαν σχέση με την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ομολογία ενοχής είχε προχωρήσει στους New York Times, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι είχε πλήρη γνώση για το Predator και ότι παραχώρησε άδεια στην ισραηλινή εταιρεία Intellexa για την εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού στη Μαδαγασκάρη, ενώ είχε δοθεί άδεια και για την Ουκρανία δια στόματος του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη «διερρήγνυε τα ιμάτιά της» ότι δεν γνώριζε τίποτε για το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Έλεγαν πως το χρησιμοποιούν… ιδιώτες.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «έπειτα από ερωτήσεις των New York Times, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως έδωσε στην εταιρεία, Intellexa, άδειες για τη πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης, τη Μαδαγασκάρη.

Οι Times έχουν ακόμη στη κατοχή τους μια επιχειρηματική πρόταση της Intellexa για τη πώληση των προϊόντων της στην Ουκρανία, η οποία την απέρριψε».

Αυτή την επιβεβαίωση ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, την πλήρωσε με «ξήλωμα».

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ήταν απόφαση του Νίκου Δένδια να αντικατασταθεί ο Αλέξανδρος Παπαϊωάνου με τον Γιώργο Αρναούτη.

«Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από σήμερα Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, ο Γεώργιος Αρναούτης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, αναλαμβάνει καθήκοντα Εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο Εκπρόσωπο, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του από τη θέση αυτή. Παράλληλα, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία του και, ειδικότερα, στα νέα του καθήκοντα ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη» αναφέρει η ανακοίνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.