ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Κατάφερε να υπολογίσει τον αριθμό «π» στα 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)

Κατάφερε να υπολογίσει τον αριθμό «π» στα 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)

Μία υπάλληλος της Google κατάφερε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού «π».

Η Έμμα Χαρούκα Ιβάο πέρασε 4 μήνες εργαζόμενη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και κατάφερε να υπολογίσει τον αριθμό «π» στα 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Ο αριθμός «π» κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στον τομέα των μαθηματικών. Είναι ένα παράλογα μεγάλος αριθμός που συνεχίζει απεριόριστα χωρίς επανάληψη και υπολογίζετε διαιρώντας την περιφέρεια του κύκλου με την διάμετρό του. Τα πρώτα τρία ψηφία του είναι 3,14, όμως κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός ο αριθμός.

Η Ιβάο ξεκίνησε την έρευνά της στο γραφείο της στην Google στο Σιάτλ, όπου εργάζεται ως προγραμματίστρια για το Google Cloud. Χρησιμοποίησε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για να δημιουργήσει τον τεράστιο αριθμό και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός «π» υπολογίζεται στο cloud.

Το κατόρθωμά της πιστοποιήθηκε από την Guinness World Records την Τετάρτη, κάνοντάς την την τρίτη γυναίκα που θέτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού. Η Ιβάο έσπασε το ρεκόρ για τον αριθμό «π» που έθεσε ο Πίτερ Τρούεμπ το 2016, το οποίο ήταν 22,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Η Google έκανε την ανακοίνωση στις 14 Μαρτίου (3.14 – η ημερομηνία όπως γράφεται στα αγγλικά είναι ίδια με τον αριθμό «π»), η οποία είναι γνωστή ως η Μέρα Π.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ήταν το παιδικό μου όνειρο, ένα μακροχρόνιο όνειρο, να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ για το π» ανέφερε η Ιβάο στο CNN. Εργαζόταν γι’ αυτή τη στιγμή από την ηλικία των 12 ετών, όταν για πρώτη φορά κατέβασε ένα λογισμικό για τον υπολογισμό του π στον υπολογιστή της στην Ιαπωνία. Η Ιβάο είπε ότι την βοήθησε στον τελικό υπολογισμό του «π» ο Αλεξάντες Γι, που εφηύρε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται « y-cruncher» για τον υπολογισμό του «π» και άλλων σταθερών. Ο πρώην καθηγητής της και κάτοχος προηγούμενου παγκόσμιου ρεκόρ για το «π» Νταϊσούκ Τακαχάσι, την βοήθησε με συμβουλές και τεχνικές στρατηγικές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.