Μήνυμα της Ρωσίας προς ΗΠΑ: «Άρετε τις κυρώσεις αλλιώς θα αποχωρήσουμε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό»

Μήνυμα της Ρωσίας προς ΗΠΑ: «Άρετε τις κυρώσεις αλλιώς θα αποχωρήσουμε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό»

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσα από τις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025.

Ο Ρογκόζιν, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών της Κρατικής Δούμας, ενόψει της συνόδου κορυφής στην Γενεύη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν.

Ο Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα δυσκολεύθηκε να εκτοξεύσει κάποιους από τους δορυφόρους της, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εισάγει μικροτσίπ που χρειάζεται για το διαστημικό της πρόγραμμα.

«Έχουμε υπεραρκετούς πυραύλους αλλά δεν μπορούμε να τους εκτοξεύσουμε», δήλωσε ο Ρογκόζιν σε μια σπάνια παραδοχή ενός υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας.

«Έχουμε διαστημόπλοια τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα αλλά χρειάζονται ένα ειδικό μικροτσίπ το οποίο δεν έχουμε την δυνατότητα να το προμηθευθούμε λόγω των κυρώσεων».

«Όλα βρίσκονται στο χέρι των αμερικανών εταίρων. Εάν οι κυρώσεις κατά του πύραυλο-διαστημικού κέντρου ‘Προγκρές’ και του Κεντρικού Επιστημονικό-ερευνητικού Ινστιτούτου Μηχανοκατασκευών συνεχιστούν, το ζήτημα της εξόδου της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι πρόβλημα των αμερικανών εταίρων. Αυτή θα είναι ζώνη δικής τους ευθύνης» δήλωσε ο Ρογκόζιν, μιλώντας στην Κρατική Δούμα, στη συζήτηση που είχε ως θέμα τις κυρώσεις της Δύσης και τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης τους στην πολιτική και την οικονομία της Ρωσίας.

Ο Ρογκόζιν υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχθεί διπλοπροσωπία. «Είτε θα συνεργασθούμε και τότε οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν άμεσα, είτε δεν θα συνεργασθούμε και θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η Roskosmos είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις αυτές.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ο οποίος τέθηκε σε τροχιά το 1998 είναι ένα πολυεθνικό πρόγραμμα συνδυάζει δύο τμήματα, το ρωσικό τμήμα και ένα άλλο που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και άλλες διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA που προτίθεται να χρησιμοποιεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως το 2023 και ο επικεφαλής της Μπίλ Νέλσον δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο CNN ότι η αποχώρηση της Ρωσίας ενδέχεται να πυροδοτήσει έναν νέον ανταγωνισμό στο Διάστημα με τη Ρωσία και την Κίνα να αντιμάχονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.