Tι αναγνωρίζει ένα μωρό πριν καν γεννηθεί

Tι αναγνωρίζει ένα μωρό πριν καν γεννηθεί

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν ορισμένα πράγματα όσο βρίσκονται ακόμα στη μήτρα, προτού καν γεννηθούν και εμείς ανυπομονούμε να σας πούμε ποια είναι αυτά.

1. Εμπειρίες γεύσεων

Ο καθηγητής Peter Hepper από το Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ αναρωτήθηκε αν μπορεί να μας αρέσει το φαγητό πριν ακόμα γεννηθούμε. Διεξήγαγε μια μελέτη με γυναίκες -που σύντομα θα γινόντουσαν μητέρες- οι οποίες έτρωγαν το σκόρδο ή δεν το έτρωγαν καθόλου. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα, καθώς τα παιδιά που γεννήθηκαν από τις μητέρες της πρώτης ομάδας απολάμβαναν τα γεύματά με σκόρδο ακόμη και στην ηλικία των 8-9 ετών.

Το ίδιο συνέβη με το χυμό καρότου: Σε 5 και 6 μηνών βρέφη -των οποίων οι έγκυες μητέρες έπιναν χυμό καρότου- τους άρεσε πάρα πολύ. Ο Hepper λέει ότι έτσι πιθανόν τα παιδιά αναγνωρίζουν τους γονείς τους: βιώνοντας την ίδια γεύση όπως μέσα στη μήτρα.

2. Ακοή ήχων

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Φινλανδία έκανε ένα πείραμα όπου δύο ομάδες εγκύων γυναικών, είτε άκουγαν νανουρίσματα καθημερινά ή δεν άκουγαν καθόλου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα μωρά από την πρώτη ομάδα αντιδρούσαν στα τραγούδια ενώ τα μωρά από την άλλη ομάδα ήταν αδιάφορα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά της πρώτης ομάδας πρέπει να είχαν μάθει τα νανουρίσματα όσο βρίσκονταν μέσα στη μήτρα.

3. Αναγνώριση ομιλίας

Η Athena Vouloumanos, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συγκρίνοντας τις αντιδράσεις νεογέννητων μωρών στην ανθρώπινη ομιλία και σε ήχους, διαπίστωσε ότι τα μωρά αντιδρούσαν στην ομιλία. Έδειχναν ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό όταν άκουγαν τη μητρική τους γλώσσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα βοήθησε να αποδειχθεί μια σημαντική υπόθεση: ένα περιβάλλον καλής ακουστικής είναι απαραίτητο για τα αγέννητα μωρά και τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, καθώς μπορεί να έχουν διαταραχές ομιλίας, αν δεν ακούνε αρκετά την ανθρώπινη ομιλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.