ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αίμα στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ανησυχητικό

Αίμα στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ανησυχητικό

Η αιμορραγία στην αρχή μιας εγκυμοσύνης είναι αρκετά σύνηθες σύμπτωμα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν προκαλεί καμία επιπλοκή.

Όπως είναι λογικό, όμως, θορυβεί και αγχώνει τις μέλλουσες μητέρες. Τα αίτια ποικίλουν και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας. Τα πιο συνηθισμένα, πάντως, είναι τα εξής…

Αιμορραγία εμφύτευσης: Η συγκεκριμένη αιμορραγία συνήθως διαρκεί από 24 έως και 48 ώρες και οφείλεται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας, περίπου δέκα ημέρες μετά τη σύλληψη.

Σεξουαλική επαφή: Όταν είστε έγκυος ρέει περισσότερο αίμα προς τον τράχηλό σας, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει ελαφρά αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ορμονικές διαταραχές: Σε κάποιες περιπτώσεις η αιμορραγία θυμίζει την έμμηνο ρήση και μάλιστα συμβαίνει τις ημέρες που κανονικά θα περιμένατε την περίοδό σας. Οι λόγοι είναι ορμονικοί και σε αυτές τις περιπτώσεις το σώμα δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την εγκυμοσύνη.

Πολύποδας στον τράχηλο της μήτρας: Ένας πολύποδας του τραχήλου της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσει κηλίδες αίματος ή αιμορραγία ύστερα από σεξουαλική επαφή.

Έκτοπη κύηση: Έκτοπη κύηση είναι όταν το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες. Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν σε ποσοστό περίπου μία στις εξήντα εγκυμοσύνες και πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις η αιμορραγία είναι και ένδειξη αποβολής. Θα το καταλάβετε όταν η αιμορραγία είναι αρκετά έντονη, δεν σταματά και συνοδεύεται με συνεχή και έντονο πόνο.

Όσον αφορά στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:

Αποκόλληση πλακούντα: Εάν δείτε αίμα και είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ένα από τα πιο πιθανά αίτια είναι η αποκόλληση πλακούντα, η οποία συμβαίνει όταν ο πλακούντας αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας πριν γεννηθεί το μωρό.

Προδρομικός πλακούντας: Προδρομικός πλακούντας είναι όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά και φράζει τον τράχηλο.

Ρήξη μήτρας: Η ρήξη μήτρας είναι αρκετά επικίνδυνη για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και για το μωρό και συνήθως συνεπάγεται την έκτακτη καισαρική τομή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρέπει να ανησυχήσετε όταν η αιμορραγία είναι συνεχής και συνοδεύεται από ζαλάδα ή λιποθυμία, κράμπες και πόνο στην κοιλιά, τη λεκάνη ή τη μέση σας και έντονο πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.