ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γεωλογική αποτύπωση του Λόφου Καστά το επόμενο βήμα – Μυστική είσοδο ψάχνουν οι αρχαιολόγοι

Γεωλογική αποτύπωση του Λόφου Καστά το επόμενο βήμα – Μυστική είσοδο ψάχνουν οι αρχαιολόγοι

Πολύ σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί το ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα διενεργήσει το νέο «υπερηχογράφημα» του Τύμβου, αξιοποιώντας πλέον τα δεδομένα της ανασκαφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της υπήρξαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έως σήμερα ως προς προηγούμενες γεωλογικές αποτυπώσεις, διότι τις θεωρούν πεπαλαιωμένες και εκτός στόχου. Τώρα πλέον, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Το στοιχείο που έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, είναι η σημαντική ελάττωση του συνολικού ύψους η οποία έχει επέλθει στον τεχνητό γήλοφο Καστά. Παράλληλα με την ανασκαφική εργασία στο εσωτερικό, ο Τύμβος αποχωματώνεται εξωτερικά, έτσι ώστε το μνημείο να ανακουφιστεί από το τεράστιο βάρος που σήκωνε επί αιώνες. Χάρη σε αυτή την «ταπείνωση» της κάθετης διάστασής του, ο Λόφος πλέον προσφέρεται για αξιόπιστες γεωλογικού τύπου μελέτες. Γι’ αυτό ακριβώς σήμερα καλείται η συνδρομή των ειδικών επιστημόνων, στους οποίους εναποτίθενται οι προσδοκίες για την αποκάλυψη ολόκληρου του περιεχομένου στον Τύμβο της Αμφίπολης, πέρα από ό,τι έχει αποκαλυφθεί έως τώρα.

Η μαρμάρινη θύρα, βάρους ενάμιση τόνου, αφαιρέθηκε από τα ενδότερα του μνημείου με τη μέγιστη προσοχή, καθώς ένα ατύχημα θα μπορούσε να αποβεί ενδεχομένως μοιραίο για κάποιο άλλο από τα ευρήματα, όπως πχ το ψηφιδωτό ή οι Καρυάτιδες.

Ουσιαστικά ο τρίτος θάλαμος κρατά ακόμη κρυμμένα τα μυστικά του, καθώς για την απομάκρυνση της πόρτας απαιτήθηκε η αποσυναρμολόγηση των κεντρικών ικριωμάτων της υποστύλωσης. Με την αποκατάστασή τους, η οποία είναι απολύτως υποχρεωτική ώστε οι τεχνικοί και οι αρχαιολόγοι να εργάζονται με ασφάλεια, η έρευνα θα συνεχιστεί κάτω από το μυστηριώδες τεχνητό όρυγμα στον συγκεκριμένο χώρο.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινωθεί με δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκιο από την ΕΓΝΑΤΙΑ AE ολοκλήρωσε την τοποθέτηση ειδικών οργάνων για τον διαρκή έλεγχο της στατικότητας του μνημείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.