ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Τερτυλλιανός: Για την ψυχή και την φυσική προδιάθεση κάθε ανθρώπου

Τερτυλλιανός: Για την ψυχή και την φυσική προδιάθεση κάθε ανθρώπου

Ο Τερτυλλιανός υπήρξε μία από τις πρώιμες μορφές των πατέρων του χριστιανισμού. Φαίνεται ότι υπήρξε αρκετά διαβασμένος, υπήρξε πολυγραφότατος και ένας από τους μεγαλύτερους απολογητές του χριστιανισμού.

Σε ένα από τα γνωστότερα έργα του, ο Τερτυλλιανός, μιλώντας περί ψυχής, επισημαίνει ότι στον κάθε άνθρωπο…

«Όπως λέει ο Σενέκας, τον οποίο συχνά βρίσκουμε από την πλευρά μας: «Υπάρχει μέσα μας ο σπόρος όλης της δημιουργίας και των περιόδων της ζωής. Και ο Θεός, ο Κύριός μας, κρυφά παράγει τις ψυχικές μας προδιαθέσεις·» έτσι, από τον σπόρο που έχει φυτευτεί μέσα μας κρυφά από την βρεφική ηλικία προκύπτει ο ανθρώπινος νους: γιατί από εκεί αναπτύσσονται οι φυσικές μας προδιαθέσεις.»

Ο Θεός εισάγει τις φυσικές προδιαθέσεις, οι οποίες κατευθύνουν την ανάπτυξη του νου και των ψυχικών γνωρισμάτων. Μάλιστα χρησιμοποιεί μια ρήση του Σενέκα, με την οποία, προσαρμοσμένη στη δική του θεολογία, συμφωνεί. Μπορεί για τον Τερτυλλιανό να επιδρά και το περιβάλλον στην ψυχοσύνθεση, όμως δεν παραγνωρίζει τον “σπόρο” που ορίζει τα βασικά γνωρίσματα της ψυχής.

Ο χριστιανός απολογητής είναι σαφής, γράφοντας για φυσικές και ψυχικές προδιαθέσεις, οι οποίες βρίσκονται μέσα μας από τη γέννησή μας. Αποδίδει αυτές τις προδιαθέσεις σε θεϊκή προέλευση, αλλά εμείς μπορούμε πλέον να τις ανάγουμε στην κληρονομικότητα. Φαίνεται ότι πιθανότατα στα πρώιμα ρεύματα του χριστιανισμού, ίσως υπό την επίδραση της εθνικής θρησκείας και της αρχαίας φιλοσοφίας, διατηρούνταν η αντίληψη ότι κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες προδιαθέσεις από τη φύση του, οι οποίες καθορίζουν τον χαρακτήρα του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: fyletika.blogspot.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.