Mε κάθε επισημότητα τιμήθηκε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μέλας χοροστατούντος του μητροπολίτη Ανδρέα

Mε κάθε επισημότητα τιμήθηκε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μέλας χοροστατούντος του μητροπολίτη Ανδρέα

Με επισημότητα τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου τη μνήμη του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακάλαμο, όπου διατηρείται ακόμη ο οικογενειακός πύργος.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Παύλου Μελά, από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές, καθώς και μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης αναφέρθηκε στην καταγωγή του Μακεδονομάχου, εξήρε τον ηρωισμό και την τόλμη του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει αυτές οι αρετές, να αποτελούν οδηγό για όλους.

«Σήμερα, που το Μακεδονικό ζήτημα αποτελεί για τη χώρα μας θέμα αιχμής, η δυναμική προσωπικότητα του Παύλου Μελά και η δράση του, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Στον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, αφιέρωσε ένα ποίημά του ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς. “Σε κλαίει λαός”, αναφέρουν οι στίχοι του ποιήματος και μέσα σε 3 λέξεις κλείνεται όλος ο ηρωισμός και η σπουδαιότητα αυτού του μεγάλου άνδρα. Η ελληνική ιστορία γράφει το όνομα του καπετάν Ζέζα με χρυσά γράμματα.

Σε αυτόν το μεγάλο ήρωα αξίζει κάθε δόξα και τιμή. Όλοι εμείς, αισθανόμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι γιατί ο Παρακάλαμος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Παύλου Μελά. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον αγώνα και τη θυσία του γιατί η μνήμη είναι οδηγός για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε ο κ. Καψάλης.

Χαιρετισμός απηύθυναν επίσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σημειώνοντας ότι επικρατεί προβληματισμός στην κοινωνία ενώ ο πρ. υπουργός Αντώνης Φούσας και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Π.Ε. Ιωαννίνων των ΑΝΕΛ Βαγγέλης Κουτσής, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σόνια Ευθυμιάδου- Παπασταύρου, δασκάλα, συγγραφέας και μέλος του ΔΣ «Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς», που μίλησε για τη ζωή και τη δράση του Παύλου Μελά, ενώ παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από τον αγώνα του όσο και από προσωπικές οικογενειακές του στιγμές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τιμητική εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.