ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 40 αρχαίες ελληνικές μούμιες

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 40 αρχαίες ελληνικές μούμιες

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν περισσότερες από 40 μούμιες, σε ταφική περιοχή της κεντρικής περιοχής της χώρας, οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή που κυβερνούσαν οι Μακεδόνες Πτολεμαίοι.

Οι μούμιες – μεταξύ αυτών ενήλικες, παιδιά και ζώα – κείτονταν στο πάτωμα ή σε ανοικτά πήλινα φέρετρα, σε υπόγειο θάλαμο του Κυβερνείου της Μινύα, σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων, Khaled el-Enany. «Μέχρι στιγμής έχουμε βρει περισσότερες από 40 μούμιες, από τις οποίες οι 12 ανήκουν σε παιδιά και οι 6 σε ζώα, ενώ οι υπόλοιπες ανήκουν σε ενήλικες, γυναίκες και άνδρες» τονίζει ο αρχαιολόγος Rami Rasmi.

Παρ’ όλο που η μουμιοποίηση σχετίζεται περισσότερο με την αρχαία Αίγυπτο, η πρακτική αυτή συνεχίσθηκε και στο βασίλειο που ίδρυσε ο Μακεδόνας Έλληνας Πτολεμαίος, διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ. – 30 π.Χ.).

Οι τάφοι στην Μινύα, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στην διάρκεια μιας ανασκαφής που ξεκίνησε τον Φλεβάρη του περασμένου έτους, ευρίσκονται σε έναν κοινόχρηστο τύμβο, που «ανήκει πιθανότατα σε μια μικροαστική οικογένεια», όπως αναφέρει ο υπουργός. Ο αρχαιολόγος Mohamed Ragab τόνισε πως δύο τύμβοι βρέθηκαν 9 μ. κάτω από την γη και περιείχαν περισσότερα από 6 δωμάτια.

Θραύσματα κεραμικών και κομμάτια από πάπυρο που βρέθηκαν στην περιοχή, βοήθησαν τους ερευνητές να προσδιορίσουν την χρονολογία τους, όπως είπε ο επί κεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Mostafa Waziri.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρχαίοι Έλληνες κυβερνήτες έφθασαν στο απόγειο της εξουσίας τους την περίοδο ανάμεσα στις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το ξεκίνημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.