ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια – Χρονολογείται από την εποχή του φαραώ Ραμσή ΧΙ (βίντεο-φωτο)

Μούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια – Χρονολογείται από την εποχή του φαραώ Ραμσή ΧΙ (βίντεο-φωτο)

Ένα μοναδικό επίτευγμα κατάφερε ομάδα ερευνητών στη Βρετανία η οποία κατάφερε να «ανακατασκευάσει» τρισδιάστατα τις φωνητικές χορδές μούμιας ηλικίας 3.000 ετών.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Νεσιαμούν, όπως είναι το όνομα της μούμιας να «μιλήσει» για πρώτη φορά.

Η μούμια του Νεσιαμούν φιλοξενείται στο μουσείου του Λιντς και έχει συγκεντρώσει αρκετές φορές το επιστημονικό ενδιαφέρον. Πρωτοαποκαλύφθηκε το 1824 και η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι ο Νεσιαμούν ήταν ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών που έζησε την εποχή του φαραώ Ραμσή ΧΙ.


Αν και ο θάνατος του αρχικά είχε αποδοθεί σε στραγκαλισμό στη συνέχεια εκτιμήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα αλλεργικού σοκ πιθανότατα από τσίμπημα εντόμου στη γλώσσα του.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Ντέιβιντ Χάουαρντ από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου η μούμια υποβλήθηκε σε μια σειρά αξονικών τομογραφιών προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθούν οι φωνητικές χορδές του Νεσιαμούν.

Αν η θεωρία περί τσιμπήτατος από έντομο στη γλώσσα είναι σωστή, εικάζεται ότι η τελευταία λέξη του Νεσιαμούν θα ήταν «ωχ» με τον ήχο που αναπαράστησε η ομάδα να θυμίζει ένα «ο» καθώς ο ήχος είναι αυτός που κάνει ο ξαπλωμένος Νεσιαμούν στο φέρετρό του μετά την μουμιοποίησή του.

Η εκτίμηση της ομάδας βάσει των εικόνων του λάρυγγα του Νεσιαμούν είναι ότι η φωνή του θα ήταν λίγο πιο «ψηλή» σε σχέση με του μέσου σημερινού άνδρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.