Το 444 π.Χ. υπεγράφησαν από τη Συμμαχία της Δήλου και την Πελοποννησιακή Συμμαχία οι «Τριακοντούτεις Σπονδές». Ήταν όμως μια ανάπαυλα βαριά από απειλές, καθώς οι λαϊκιστές πολιτικοί των πόλεων κρατών επιθυμούσαν πολεμικές περιπέτειες που θα τους έδιναν την δυνατότητα να επιβληθούν.

Στην Αθήνα οι Περικλής και Εφιάλτης κολάκευαν την ματαιοδοξία και το υπερφίαλο των Αθηναίων εξωθώντας τους σε πόλεμο. Ήδη θεωρούσαν το Αιγαίο Αθηναϊκή λίμνη και έστρεφαν το βλέμμα τους δυτικά. Στην Κόρινθο ανησυχούσαν καθώς ένα δίκτυο αποικιών τους εξασφάλιζε τον έλεγχο του Ιονίου και κατ? επέκταση του εμπορίου της «Μεγάλης Ελλάδος» στη Δύση.

Κανείς δεν ήθελε να είναι παραβάτης των Σπονδών αλλά η κατάσταση ήταν τεταμένη και αρκούσε μια σπίθα για να ξεσπάσει η σύγκρουση. Η αφορμή δόθηκε το 435 π.Χ. από μια πρώην Κορινθιακή αποικία, το νησί της Κέρκυρας.

">

Ο Θουκυδίδης, αν και Αθηναίος περιγράφει με ωμό ρεαλισμό τα γεγονότα. Δεν αποκρύπτει το γεγονός ότι η ακμή και ο πλούτος των Κορινθίων τους έκαναν υπερφίαλους. Θεωρούσαν εαυτούς απογόνους των Φαιάκων οι οποίοι ήσαν ονομαστοί για την ναυτική τους εμπειρία και εφέροντο περιφρονητικά προς την μητρόπολη.

Οι Κερκυραίοι για να αποφύγουν φασαρίες αρνήθηκαν να συνδράμουν την Επίδαμνο στην απέναντι ακτή στον αγώνα της κατά των Ιλλυριών και των εξορίστων συμμάχων τους. Οι απελπισμένοι Επιδάμνιοι απευθύνθηκαν τότε στην Κόρινθο, με προτροπή του Δελφικού ιερού, καθώς η πόλη τους ήταν κοινή αποικία Κερκυραίων και Κορινθίων.

Οι Κορίνθιοι από αντίθεση προς τους Κερκυραίους προσέφεραν την συνδρομή τους. Έστειλαν στην Επίδαμνο επικουρία αποτελούμενη από Αμβρακιώτες, Λευκαδίους και Κορινθίους.

Το στράτευμα προέλασε δια ξηράς για να αποφύγει την αντίδραση του Κερκυραϊκού στόλου. Οι Κερκυραίοι έγιναν έξαλλοι καθώς θεωρούσαν ότι απειλήτω η κυριαρχία τους στο Ιόνιο και απαίτησαν την ανάκληση των ενισχύσεων. Συμμαχώντας με τους Ιλλυριούς έθεσαν την Επίδαμνο υπό πολιορκία απαιτώντας την εκδίωξη των ενισχύσεων και την αποκατάσταση των εξορίστων.