ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σαν σήμερα: Η δολοφονία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού ισλαμικής χώρας

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2007

Σαν σήμερα: Η δολοφονία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού ισλαμικής χώρας

Η Μπεναζίρ Μπούτο καταγόταν από οικογένεια πολιτικών. Ήταν κόρη του πρωθυπουργού Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, ενός από τους λίγους μη στρατιωτικούς κυβερνήτες του Πακιστάν τη δεκαετία του ’70. Γεννήθηκε στο Πακιστάν στις 21 Ιουνίου του 1953.

Από μικρή ήταν ανήσυχο πνεύμα και σπούδασε στο Χάρβαρντ φιλοσοφία, νομικά και οικονομικά, ενώ συνέχισε τις σπουδές της και στην Οξφόρδη. Όταν επέστρεψε στο Πακιστάν, αρχικά δεν θέλησε να ασχοληθεί με την πολιτική. Όμως αναγκάστηκε να το κάνει μετά το πραξικόπημα του Ζια Ουλ Χακ το 1977, που με εντολή του τελευταίου ο στρατός συνέλαβε και εκτέλεσε τον πατέρα της. Η ίδια συνελήφθη και κρατήθηκε για καιρό στη φυλακή.

Όταν ελευθερώθηκε έφυγε για την Αγγλία και έγινε ηγέτης του κόμματος που είχε ιδρύσει ο πατέρας της, το «Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν». Το 1986, ο Χακ σκοτώνεται όταν ανατινάχθηκε το αεροπλάνο του. Η Μπούτο επιστρέφει στο Πακιστάν και έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δύο χρόνια αργότερα θα εκλεγεί πρωθυπουργός και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα εκλεγεί πρωθυπουργός σε ισλαμική χώρα.

Όμως έμεινε σε αυτή τη θέση για δύο χρόνια, όταν και πάφθηκε από τον πρόεδρο τις χώρας με τις κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Έχασε τις επόμενες εκλογές αλλά επανεκλέχθηκε ως πρωθυπουργός το 1993. Αυτή την φορά κυβέρνησε την χώρα για τρία χρόνια, και το 1996 εκδιώχθηκε για τις ίδιες κατηγορίες.

Μέχρι και το 2007 έζησε εξόριστη στο Λονδίνο και το Ντουμπάι. Τότε η κυβέρνηση του Πακιστάν απέσυρε τις κατηγορίες σε βάρος της και της επέτρεψε να επιστρέψει στην χώρα και να συμμετάσχει στις εκλογές. Έφτασε στο Καράτσι στις 18 Οκτωβρίου του 2007, την ίδια μέρα που έγινε βομβιστική επίθεση στην πόλη και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα.

Αλλά στις 27 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου δε γλίτωσε. Καμικάζι επιτέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωσή της και αφού την πυροβόλησε τρεις φορές, έθεσε σε λειτουργία τα εκρηκτικά, σκοτώνοντας συνολικά 16 άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα της Scotland Yard ο θάνατός της προήλθε από τραύμα στο κεφάλι μετά την έκρηξη και όχι από σφαίρα.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η Κυβέρνηση θεώρησε υπεύθυνους τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Κάτι που απέρριψαν οι ΗΠΑ και η ίδια η Αλ Κάιντα. Η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν το τέταρτο μέλος της οικογένειάς της που ασχολήθηκε με την πολιτική και δολοφονήθηκε, μετά τον πατέρα της και τα δύο αδέρφια της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.