Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

240 π.Χ: Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

1269: Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ’ της Γαλλίας εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι υποχρεώνονται να φέρουν ειδικό κίτρινο σήμα.

1306: Ο στρατός του κόμη του Πέμπροουκ νικά τον στρατό του Ροβέρτου Α’ της Σκωτίας στη μάχη του Μέθβεν.

1821: Οι Οθωμανοί νικούν τη Φιλική Εταιρεία στη Μάχη του Δραγατσανίου.

1827: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Μωάμεθ.

1863: Ένοπλη ρήξη σημειώνεται μεταξύ «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), που αποτελεί την κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

1867: Εκτελείται ο πρώην αυτοκράτορας του Μεξικού, Άρντουκ Φερντινάντο Μαξιμιλιάνο, με εντολή του Μπενίτο Χουάρες.

1912: Καθιερώνεται η οκτάωρη εργασία στις ΗΠΑ.

1913: Κηρύσσεται ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την ελληνοβουλγαρική μάχη του Καλίνοβου.

1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ ιδρύει το Τουρκικό Εθνικιστικό Κογκρέσο στην Άγκυρα και καταγγέλλει το διαμελισμό της Τουρκίας, που αποφασίζεται στις Βερσαλίες.

1938: Η Ιταλία νικά την Ουγγαρία με 4-2 στο Παρίσι και κατακτά το 3o Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Λίγο πριν από την έναρξη του τελικού, ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε τηλεγραφήσει στους παίκτες της χώρας του το μήνυμα «νίκη ή θάνατος».

1943: Ο Γιόζεφ Γκέμπελς ανακοινώνει επίσημα ότι δεν υπάρχουν πια Εβραίοι στο Βερολίνο.

1953: Οι Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ των ΗΠΑ, καταδικασμένοι σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των Σοβιετικών.

1961: Το Κουβέιτ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1963: Η Σοβιετική Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.

1965: Ο Νκουγιέν Κάο Κι γίνεται πρωθυπουργός του Νοτίου Βιετνάμ, ως επικεφαλής στρατιωτικής χούντας. Ο στρατηγός Νκουγιέν Βαν Τέου γίνεται ο φαινομενικός αρχηγός του κράτους.

1975: Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Μιχαήλ Στασινόπουλο.

2000: Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και γίνεται το 12ο μέλος της, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησης γι’ αυτό που αποκάλεσε μεγάλο ποιοτικό και αναπτυξιακό άλμα. Η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 15 χώρες που το 1998, μολονότι είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην ΟΝΕ, δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει τα κριτήρια.

2003: Με τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Χαλκιδική, ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

2004: Σε συμφωνία για το πρώτο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγουν μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

2014: Ο Πρίγκηπας Φελίπε της Ισπανίας στέφεται νέος βασιλιάς της Ισπανίας με τον τίτλο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας.

2020: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εκδίδει ψήφισμα, το πρώτο από το 2012, με το οποίο καλεί το Ιράν να ανοίξει δύο από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του στους διεθνείς επιθεωρητές. Το Ιράν αντιτίθεται σθεναρά στο ψήφισμα του ΙΑΕΑ, το οποίο, όπως λέει, “βασίζεται σε ψευδείς ισχυρισμούς” του Ισραήλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2020: Ανακαλύπτεται το δεύτερο μεγαλύτερο αυγό στον κόσμο στο νησί Σέιμουρ της Ανταρκτικής. Το αυγό, το οποίο είναι, επίσης, το πρώτο απολιθωμένο αυγό από την Ανταρκτική και το μεγαλύτερο αυγό με μαλακό κέλυφος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, μπορεί να αμφισβητήσει την άποψη ότι οι μοσαύροι και οι πλειόσαυροι ήταν πλήρως ζωοτόκοι σύμφωνα με τους επιστήμονες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.